28 de juny del 2016

Mitjans internacionals es fixen en l'independentisme català després del 26-J 2016



Carlota Camps  - Barcelona. Dilluns, 27 de juny de 2016
El diari francès La Tribune assegura que el resultat del 26-J reforça l'independentisme català, ja que guanya força la idea que no és possible canviar Espanya. El rotatiu francès explica que hi ha un "divorci entre el PP i Catalunya", ja que, tot i guanyar a tot Espanya, els populars no aconsegueixen bons resultats a Catalunya. 

La Tribune assegura que la línia dura que està prenent el Partit Popular contra el moviment secessionista és, de fet, un símbol per a molts catalans que "Espanya mai canviarà", i assegura que els catalans ja "no volen sentir a parlar més de devolució de poders a Catalunya". També asseguren que els catalans van optar, tant el 20-D com ahir, per En Comú Podem per aconseguir que les seves aspiracions de fer un referèndum pactat arribessin a Madrid, però que finalment, Unidos Podemos no va aconseguir els resultats esperats al conjunt de l'Estat.

"El referèndum d'autodeterminació reconegut per Madrid sembla allunyar-se", assegura el diari francès. Per aquest motiu, afegeix que "de cop i volta, l'opció encarnada pel procés establert pel Govern català, la d'un procés de separació que porta a un referèndum unilateral, està guanyant força". Després del Brèxit, que ha causat un terratrèmol polític a Escòcia i al Regne Unit, La Tribune es pregunta si Catalunya seguirà el camí dels escocesos.

El Brèxit al Quebec i Catalunya

També el canadenc The Globe and Mail es pregunta si el Brèxit pot afavorir en l'augment dels moviments nacionalistes. En un article d'opinió, Konrad Yakabuski es pregunta si la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, que ja ha provocat moviments dins el Partit Nacional Escocès (SNP), pot afavorir també els independentistes del Quebec i els de Catalunya.
 

Puigdemont és “Monsieur Catalexit” segons Liberation

També aquest dilluns, just després de les eleccions espanyoles, el rotatiu francès Liberation ha dedicat un retrat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Sota el títol de “Monsieur Catalexit”, el corresponsal del diari a Espanya, François Musseau, descriu l’arribada de Puigdemont al capdavant del govern català i com encara els complicats mesos que hi ha per endavant.

El diari francès el defineix com un "home educat i civilitzat, amant dels bons modals i de cortesia natural", un home que "ho té tot". A més asseguren que no té res a veure amb el seu antecessor, l'expresident Artur Mas, ja que no té una posició de "messies". També afirmen que mentre que Mas va convertir-se en independentiste per un "càlcul polític", Puigdemont és independentista des de la seva infància.