12 de febrer del 2018

El jutge anuncia als encausats pels preparatius de l’1-O que també els investiga per rebel·lióL'Audiència espanyola va assegurar fa mesos que aquest delicte era exclusiu d'aquest tribunal o bé del Suprem

El magistrat titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, ha anunciat als investigats pels preparatius de l’1-O que la causa també és oberta per rebel·lió, cosa que contradiu el criteri fixat per l’Audiència espanyola des del setembre, quan va assegurar que aquest delicte només es podia investigar en aquell tribunal o al Suprem. El magistrat ha pres declaració a cinc investigats per la causa oberta a conseqüència de dues querelles, inicialment contra Santiago Vidal, Carles Vives Pi-Sunyer i Lluís Salvadó. Són Jordi Cabrafiga, ex-cap de gabinet de Governació; Lluís Domingo Anaya, responsable de TIC del CTTI i adscrit a Governació; Valentín Arroyo, director del CTTI; i José María Reig Sevilla i Antonio Jesús Vargas, treballadors del CTTI.

En aquest moment, en el procediment consten una trentena d’investigats. El magistrat ha anunciat als interrogats que la causa és oberta pels delictes de rebel·lió, sedició, malversació de fons públics, prevaricació, desobediència i revelació de secrets. Tot i que alguns advocats ho han demanat, el jutge no ha volgut concretar ni els delictes ni els fets concrets que s’imputen a cada investigat.

Segons fonts jurídiques, Cabrafiga ha estat preguntat sobre si ell seguia directrius polítiques i ha dit que no. Segons ell, la competència per a fer el referèndum s’havia traspassat de Governació a Vice-presidència des de mitjan juliol, i ell només va parlar en alguna ocasió amb els responsables de la web per dir-los quina estructura havia de tenir o quins continguts eren necessaris, perquè havia participat en el disseny de la web de les eleccions al parlament del 27 de setembre de 2015.

Els investigats també han hagut de respondre sobre la cadena de comandament dins el CTTI, l’organigrama, qui donava les ordres i qüestions més tècniques.