27 de juny del 2021

Les altres causes judicials (13) que esperen els indultats (13): el Tribunal de Comptes espanyol I el jutjat d'instrucció número18 de Barcelona

 
El Tribunal de Comptes espanyol i el jutjat d'instrucció número 18 de Barcelona, una espasa de Dàmocles
 
 

A les dotze del migdia d’aquest, dia de revetlla de Sant Joan, sortien els presos polítics de tres presons catalanes. Una primera part d’un malson personal ha acabat, però el neguit i la persecució judicial i administrativa continua. És l’operació patrimoni, un pla premeditat per advertir urbi et orbe que l’Estat no aturarà la repressió i tot aquell qui hagi tingut contacte amb la part institucional del Procés pot patir la mort civil a través de la ruïna patrimonial o bé una condemna de presó que podria fer tornar entre reixes, per exemple, el conseller Raül Romeva, més enllà de la reversibilitat de l’indult.

Així es troben alguns dels presos polítics que ahir van ser indultats pel consell de ministres en pro del diàleg. Més enllà del sumari etern del jutjat número 13 de Barcelona que va encetar les perquisicions sobre el Procés, s’hi afegeix ara la causa del jutjat número 18 de Barcelona que instrueix una densa i llarga investigació de la Fiscalia arran d’un informe d’un altra guillotina del Procés, el Tribunal de Comptes.

 De fet, aquest organisme és una de les palanques de la repressió patrimonial i penal dels líders o responsables polítics independentistes que han ostentat algun càrrec en els darrers deu anys. El Tribunal de Comptes és un òrgan de control extern, recollit a la Constitució Espanyola, que es configura com “l‘òrgan fiscalitzador suprem dels comptes i de la gestió econòmica de el sector públic. Segons la normativa que el regula, té una “funció jurisdiccional encaminada a l’enjudiciament de la responsabilitat comptable en què incorrin els responsables dels fons públics”. És a dir, una mena de tribunal econòmic administratiu amb prou poder per embargar i un procediment sui generis que pot degenerar en caràcter confiscatori.

 

>>> Però anem a pams. De moment, el Tribunal de Comptes ha citat per als propers 29 i 30 de juny els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras, diversos exconsellers de Presidència, Economia i Exteriors com Francesc Homs, Neus Munté, Andreu Mas-Colell i Raül Romeva, i diversos ex-alts càrrecs del Govern, fins a la quarantena, per les despeses en política exterior i del Diplocat del 2011 al 2017. En dos dies, hauran de comparèixer davant de la secció d’enjudiciament després de les denúncies de la fiscalia, l’advocacia de l’estat i les entitats Advocats Catalans per la Constitució i Societat Civil Catalana. També havia citat Jordi Turull, però, l’exconseller ara indultat ha al·legat que ell ni estava a Govern en els terminis de temps que el Tribunal ha encaixonat la investigació. 

 

Jordi Turull, el dia de l'alliberament dels presos polítics de l'1-O per l'indult, a la sortida de Lledoners / Jordi Borràs
Jordi Turull, el dia de l’alliberament dels presos polítics de l’1-O per l’indult, a la sortida de Lledoners / Jordi Borràs

 

Aquesta causa es va encetar el març del 2019 a instàncies del Congrés i el Senat, i després de l’acte d’enjudiciament, s’aixecarà l’acta de liquidació provisional per fixar la responsabilitat de cada polític i la quantia que hauria de retornar. Els dictàmens de l’Advocacia de l’Estat i del ministeri fiscal sobre aquesta causa de l’acció exterior es van acumular a unes diligències del 2018 relatives a les despeses del referèndum de l’1-O.
 

 

Altres medis donen la mateixa notícia:
 https://www.vilaweb.cat/noticies/tribunal-comptes-mante-citacio-carrecs-generalitat-advocacia-estat/
 
 
Per què actúa ara el 'Tribunal de Cuentas'?
 
 
 
 
--