14 d’octubre del 2021

Puigdemont: "Si aguantem, cosa que no vam fer fa 4 anys, ens reconeixeran", entrevista a la TV belga

 


 

Núria Casas - El Nacional.            Foto: Captura de pantalla Les News 24 | Vídeo: @portet_bruguera

Barcelona. Dimecres, 13 d'octubre de 2021. 12:14


Cinquanta minuts d'entrevista li ha dedicat el primer canal líder en informació belga, LN24, al president Carles Puigdemont. A Bèlgica interessa el procés independentista català i el periodista Martin Buxant va voler repassar la història de Catalunya per entendre com s'ha arribat fins avui. Puigdemont parla de com esdevenir un estat independent: "Serà complicat, però serà l'inici del camí. No hi haurà reconeixement immediat, però si aguantem la posició, que no ho vam fer fa quatre anys, perquè vam prioritzar una altra visió, i mantenim una reacció no violenta i democràtica, tindrem opcions".
 
 '50 minutes avec Carles Puigdemont', així es va titular el programa on, a tall d'exemple, el dia anterior havien entrevistat el líder de l'esquerra francesa, Jean-Luc Mélenchon. Puigdemont compara la justícia espanyola amb la d'altres països de la Unió Europea: "A Bèlgica, a Alemanya i a Itàlia he sentit que hi havia una justícia independent, que es pot equivocar, que pot prendre les decisions que vulgui, però no hi ha un odi contra les meves idees. A Espanya no puc tenir un judici independent".
 
 I va subratllar la tasca en què ara està centrat: "Treballem perquè es confirmi la nostra immunitat. A partir d’aquest moment veurem si Espanya fa com Polònia o com la resta d’estats europeus". Per això, llança el mateix plantejament que el seu advocat, Gonzalo Boye, ja va plantejar la setmana passada: "Si tinc immunitat a 26 països i n’hi ha un on no, on és el problema? La UE ho ha d’arreglar."
 
  
 
El procés interessa a Europa. La cobertura informativa que va tenir ahir Puigdemont no s'ha vist mai ni al canal públic espanyol TVE, ni a La1 ni a La2, o el seu circuit de desconnexió català. Buxant va demanar que fos explícit i situés els espectadors. A tall d'exemple, el president va explicar que a Catalunya hi ha "quatre capitals" —Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona—, i en un to distès va assegurar que "Girona és una petita i bonica capital que representa tot un model de turisme per la seva qualitat i patrimoni". També va lloar la tasca de l'alcalde Xavier Trias al capdavant de l'Ajuntament de Barcelona, abans que agafés el relleu l'alcaldessa Ada Colau i, fins i tot, va tocar la Transició: "Aquesta va venir després d'una repressió franquista i de l'assassinat del president Lluís Companys".
 
També va comparar l'autonomia catalana amb la basca, la qual va destacar que sí que "gaudeix d'independència fiscal" i va explicar que el component de solidaritat a Catalunya "sempre ha destacat", malgrat que això hauria de ser compatible amb un repartiment més equitatiu: "Tota aquesta riquesa que som capaços de produir amb el nostre esforç, no la podem retornar a la gent. Hi ha una quantitat de diners enorme que no podem decidir: el 8% del nostre PIB (uns 20.000M d'euros), que es perden i no es recuperen".
 
 Puigdemont continua representant l'independentisme a l'exterior i segueix llançant un missatge: "Espanya va enviar 6.000 policies amb la idea d'impedir el referèndum. Va ser un moviment de 2,3 milions de persones amb una xarxa de gent que va posar les urnes, els papers de votació i que va fer possible el referèndum. Va ser imparable". Unes declaracions que van ser seguides pel periodista que no parava d'insistir per conèixer el detall de tots els fets. Fins i tot va parlar de la figura de José María Aznar o la del president Artur Mas i com el no a un nou Estatut de Catalunya per part de l'Estat va encoratjar l'anhel de molts catalans a reivindicar la independència.
 

 

 

 

 

 

----