19 d’octubre del 2021

La Moncloa tanca la porta al traspàs de Rodalies i a un acord immediat pel català en l'audiovisual. -Això a les portes de la "negociació" dels Pressupostos Generals de l'Estat.

 

 

El govern espanyol tampoc contempla una entesa sobre el futur de la comissaria de Via Laietana abans del debat a la totalitat dels pressupostos generals de l'Estat

 

per NacióDigital, Barcelona, Catalunya |
15 d'octubre de 2021
 El govern espanyol tanca la porta per ara a un traspàs de les vies de Renfe –que són propietat d'Adif- així com de la comissaria de Via Laietana i també a un acord imminent pel blindatge del català a la llei de l'audiovisua estatal. Diverses fonts de la Moncloa han explicat aquest divendres que veuen impossible assolir una entesa amb ERC pel blindatge del català abans del debat i votació de les esmenes a la totalitat dels pressupostos generals de l'Estat, que tindrà lloc els dies 3 i 4 de novembre i on l'executiu de Sánchez necessitarà els vots dels republicans.

De fons existeix una discrepància del Ministeri d'Economia –que és qui pilota el projecte de la normativa audiovisual- amb el concepte de blindatge del català que reclamen els grups independentistes. Els ministeris eviten per ara fer cap cessió que permeti aplanar el camí dels suports d'ERC als pressupostos. Els 13 vots dels republicans són crucials i Gabriel Rufián va recordar aquesta setmana que un cop eliminat Cs de l'equació "agradi o no" l'acord passa per ERC.

Rufián evita posar terminis, però fonts d'ERC han apuntat aquesta setmana que aspiren a tancar un acord sobre la presència del català a la llei audiovisual que prepara el govern espanyol abans d'abordar a fons una eventual aprovació dels pressupostos generals de l'Estat per al 2021. La Generalitat va promoure ahir una reunió amb el sector per fer "front comú" de cara a la negociació amb el govern espanyol.

Aquest acord, segons el govern espanyol, no es produirà en cap cas abans de la votació de les esmenes a la totalitat dels comptes, els dies 3 i 4 de novembre, i existeixen dificultats serioses perquè es produeixi després, perquè el Ministeri d'Economia "té una altra concepció de la llei" i no vol parlar de cap "blindatge" del català.

Les mateixes fonts apunten que malgrat totes les dificultats ERC i PNB són socis prioritaris en aquests contactes de cara a l'aprovació dels pressupostos, i expliquen també que hi ha hagut contactes amb el conseller d'Economia, Jaume Giró, tot i que no veuen factible a hores d'ara que Junts acabi donant suport als comptes.

Altres fonts assenyalen també que malgrat les peticions de la Generalitat el traspàs de Rodalies no podrà incloure les vies i infraestructures d'Adif. És el que va apuntar la ministra Raquel Sánchez aquesta setmana a les Corts: una cosa és el servei i el finançament, que és el que es negocia ara, i una altra les infraestructures. Segons aquestes fonts el fet que les vies siguin utilitzades per altres serveis de llarg distància i mercaderies impossibilita que es pugui fer la transferència en el marc legal vigent.

Altres fonts del govern espanyol tanquen la porta també al traspàs de la comissaria de la Policia Nacional espanyola a Via Laietana. Una reivindicació que compta amb el suport del Govern i de l'Ajuntament de Barcelona però que topa amb el 'no' frontal del Ministeri de l'Interior. El ministre Marlaska ja va assegurar al Congrés que al seu entendre la feina diària dels agents ja "resignifica" democràticament la comissaria.
 
 
( L'ENGANYIFA DE LES LLEIS DE PRESSUPOSTOS.
Cal recordar que la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat que es 'discuteixen' cada atardor, NOMÉS dóna permís a l'executiu a fer les despeses que es pactin a la Llei.  L'executiu, en aquest cas el govern d'en Pedro Sánchez, té la facultat de decidir quines partides dels Pressupostos s'executen o noAqui rau l'engany per tants de nosaltres!  Tenim la tendència a pensar que si una ampliació d'un hospital, o un tram de carretera, unes escoles...etc.,  han estat incloses als Pressupostos, donc estem salvats, allò és farà. I precisament no és així:  el 'Gobierno'  decideix què és fa o no. És a dir, fa servir el Pressupostos com arma política dues vegades com a mínim, una per incloure la partida, i segona per executar-la efectivament
 
Succeiex molt sovint que per exemple un tram de carretera -recordareu el de l'ampliació de la N II a l'entrada de Girona pel sur-,  s'arrossegui 10 anys als Pressupostos fins que per fi l'executin. També recordareu que els 4-5 alcaldes d'aquest tram es van negar a assistir a l'inaguració amb el ministre d'Obres Públiques, ben fet, dignitat! Cuca de Llum)
 
 
 
 
---