21 de gener del 2010

Matthew Tree (escriptor): "He estat un resident Anglès a Catalunya, durant gairebé un quart de segle"...

Matthew Tree (escriptor)
"He estat un resident Anglès a Catalunya, durant gairebé un quart de segle. Durant aquest temps, confesso, i és una opinió personal, lliure de qualsevol pensament políticament orientada, m'ha deixat amb l'absoluta convicció, que durant aquest temps no he estat vivint a Espanya, no com la majoria de la gent comprendre aquesta paraula. I que he estat vivint en un país inexplicablement no reconegut, que un cop independent anirà amb el nom complet de Principat de Catalunya. 
També he observat en els darrers anys com el poder central de Madrid sempre ha intentat deixar de banda i ridiculitzar, la llengua, la cultura, les aspiracions polítiques i econòmiques catalanes, i la idea mateixa de l'existència de Catalunya com un espai d'alguna manera diferent de la resta d'Espanya. 
També he estat testimoni d'un persistent perjudici anti-català en els mitjans de comunicació amb seu a Madrid, que ha creat una atmosfera que és gairebé xenòfoba a la resta d'Espanya, fins al punt, que les mercaderies catalanes han estat boicotejades en diferents ocasions , i als catalans de tant en tant se'ls hi nega el servei en els cafès o obertament són insultats al carrer, simplement per parlar en català entre ells. En poques paraules - i una lectura àmplia de la història tant d'Espanya com de Catalunya ho confirmarien- el projecte de construcció de la nació Castellana, que es va iniciar en el segle 18, no ha tingut èxit en la incorporació de Catalunya en la seva visió del que Espanya hauria de ser. Jo no sóc nacionalista, però no estic cec tampoc: Espanya, com és la seva estructura actual, simplement no sap com fer front a Catalunya, i tots els indicis apunten que mai ho farà. Per aquest motiu, m'agradaria conèixer un estat català independent en el marc de la UE. Tal estat seria millor tant per a Espanya com per a Catalunya, suposaria la internacionalització, d'una fins ara poc coneguda, però extraordinariament vital cultura lingüística, i posaria fi al que és en aquest moment l'anomalia política i cultural, més gran en el continent europeu.
font: Facebook, mur de Pau Vallejo el 20-01-2010