4 de setembre del 2017

La consellera Ponsatí reconeix l'insuficient finançament de l'escola concertada


                                            La Consellera Clara Ponsatí


Jordi Llisterri-CR  -

"Ens cal garantir la suficiència financera dels centres concertats". Així reconeixia aquest dilluns la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, la necessitat de millorar el finançament de l'escola concertada com reclamen les associacions de pares i els titulars d'aquests centres.

Ponsatí ha intervingut aquest migdia en l'acte de celebració dels 200 anys dels Germans Maristes i ha reiterat "la voluntat d'aquest govern per la millora progressiva del finançament de l'escola concertada". La consellera ha assegurat que millorar el finançament "ha de comportar la millora de l'equitat i possibilitar la igualtat efectiva d'oportunitats i la llibertat d'elecció dels pares".

Les escoles concertades demanen que l'import econòmic el concert educatiu faci possible la gratuïtat dels centres concertats, com preveu la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), i que no s'hagi de cobrir el cost real de l'escolaritat amb les aportacions dels pares. Ponsatí ha donat suport al model que preveu la LEC d'un únic servei d'educació amb escoles de diverses titularitats, perquè "les escoles concertades feu un paper fonamental en el conjunt del servei educatiu i feu realitat el dret de les famílies a l'elecció de centre, un dret que hem reconegut com a principi bàsic en la nostra Llei d'educació".

La consellera ha anunciat que en el pressupost del 2018 el Govern preveu implantar "un complement retributiu per a les tutories al professors de la concertada".

Implicació de la societat civil
Ponsatí ha defensat un model escolar en el que "la família reclama protagonisme en l'educació dels seus fills i la possibilitat d'elecció". I ha recordat que "a Catalunya hi ha llarga tradició de la implicació de la societat civil en l'educació: les congregacions religioses, les fundacions, les cooperatives de pares i mares o de mestres, les entitats socials... tots ells promouen escoles de molta qualitat a tot el país. El servei educatiu i social que presten és cabdal per l'èxit educatiu de tots els alumnes, que és el nostre objectiu comú".

Divendres passat, en l'acte d'inici de curs del professorat de l'escola Vedruna de Catalunya, Ponsatí també va fer un reconeixement a la tasca de l'escola concertada.

Reconeixement als Maristes
La consellera ha presidit la inauguració de l'acte del bicentenari del Germans Maristes que s'ha fet al CaixaForum de Barcelona aquest dilluns. Ponsatí ha destacat la tasca educativa dels Maristes que va més enllà de les deu escoles que tenen a Catalunya i que s'amplia en diverses obres socials per a infants i en moviments juvenils.

Els maristes, que van fundar la primera escola a Catalunya el 1887 a Girona, "formen part de la història de l’educació a Catalunya i representen un enorme valor al servei educatiu del país, a més de fer una tasca ingent d’integració social”. Per això, la consellera ha reconegut que "l'educació marista traspassa les parets de les escoles per apropar-se a les famílies, els barris, i les comunitats"

Ponsatí ha felicitat als Maristes per aquest treball perquè "necessitem més que mai una escola que acompanyi i eduqui en els valors, en humanitat, en esperit de família, de servei, i amor al treball, al respecte i a la solidaritat ". "L'escola catalana té molta sort de tenir projectes com els Maristes, que fan amb gran encert una tasca ingent d'acolliment i d'integració social. Cada dia, aula a aula... els germans maristes i els professors", ha afirmat.

Trasbalsats pels atemptats
La consellera s'ha emocionat visiblement recordant una de les víctimes dels atemptats a Barcelona, el nen de Rubí que havia d'iniciar el curs a l'escola dels Maristes. "Els atemptats han trasbalsat la nostra comunitat educativa" i "interpel·len la consciència dels educadors", ha remarcat. Però en aquest context ha manifestat la "plena confiança en els mestres i els docents: les nostres escoles fan bé la seva feina".

Ponsatí ha conclòs que "Catalunya pot ser capdavantera en educació, amb un model educatiu propi" i referent en la innovació educativa.

La conferència central de l'acte l'ha pronunciat l'escriptora Care Santos, exalumna dels Maristes de Marató, on actualment també porta els seus fills. L'acte ha comptat amb la presència de l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, i de representants d'altres institucions educatives i religioses. 

https://www.catalunyareligio.cat/ca/consellera-ponsati-financament-concertada



Articles relacionats publicats a aquesta blog:

>> Enseñanza concertada: cuando la demanda no basta-
http://www.cucadellum.org/2017/05/ensenanza-concertada-cuando-la-demanda.html


>> L’Estat paga el doble per un alumne de l’escola pública que per un de la concertada - http://www.cucadellum.org/2017/02/lestat-paga-el-doble-per-un-alumne-de.html


>> El ahorro de tener escuela concertada - http://www.cucadellum.org/2013/02/el-ahorro-de-tener-escuela-concertada.html

>>  España: Colegios católicos ahorran al Estado unos 3.500 millones de euros - http://www.cucadellum.org/2012/02/espana-colegios-catolicos-ahorran-al.html

>> L’educació diferenciada, tot un repte (16/03/2016)

     
>>>    “Sólo recuperas a un chaval si él recupera su autoestima” -  http://www.cucadellum.org/2017/09/solo-recuperas-un-chaval-si-el-recupera.html 
  -  "Cuando sólo hay chicos, no tienen que competir por la atención de las chicas ni por mantener esa armadura ante ellas. Se lo explicamos a Hillary Clinton cuando era senadora por Nueva York y, cuando vio los resultados, nos apoyó y nos pidió que hiciéramos más y más escuelas así en todo el país."


>> ¿Compensa educar a ambos sexos de forma separada?- http://www.cucadellum.org/2012/09/compensa-educar-ambos-sexos-de-forma.html