30 d’abril del 2023

"Apunts de Llengua" nou portal d'aprenentatge interactiu del català. Quan la televisió i la ràdio són eines útils per a aprendre llengua.

 


 

"Apunts de Llengua" és un nou portal d’aprenentatge interactiu fruit de la col·laboració entre la Conselleria d’Educació i À Punt · Combina continguts breus i dinàmics de la ràdio i la televisió amb activitats de llengua
 
 
 
 Vilaweb - 30.04.2023 -

Sabeu d’on prové el mot fava? Sabeu què vol dir ser una miqueta fava? I no dir ni fava? Segurament no ho ha explicat mai ningú tan bé com Xavi Castillo en aquests cinquanta segons del programa Trau la llengua d’À Punt Televisió.

 

Aprendre català aprofitant vídeos de programes de televisió o àudios breus de programes de ràdio: aquesta és la proposta dels Apunts de Llengua, un portal web que es va posar en funcionament ara fa dos mesos. No és un recurs d’entreteniment, o no tan sols això: és un portal d’aprenentatge, per a millorar el nivell de català i fins i tot per a preparar-se per a les proves de qualsevol nivell.

 

Apunts de Llengua és fruit de la col·laboració entre la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC).

 

Què s’hi pot trobar, a Apunts de Llengua?

En primer lloc, el portal ens permet de fer una prova diagnòstica molt completa, per a saber quin nivell tenim i, per tant, quines activitats hem de triar. Els nivells són agrupats en tres: A1-A2 (nivell de principiant), B1-B2 (nivell intermedi) i C1-C2 (nivell superior), que es corresponen amb els del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües.

 

Dins de cada nivell, podem triar les activitats suggerides, que van canviant; o bé les que hi ha classificades en tres àmbits: gramàtica, vocabulari i comprensió. A més, podem fer una prova específica del nivell, que ens serveix, orientativament, per a saber si ja estem preparats per a fer un examen oficial, per exemple.
 
 
Cada activitat consisteix en un vídeo o un àudio breu (majoritàriament, menys d’un minut) acompanyada molt sovint d’alguna activitat autocorrectiva de llengua. Si en l’activitat hi ha una pregunta concreta, l’usuari pot comprovar si l’ha encertada descarregant un arxiu de PDF amb la solució. Però moltes són interactives i progressives, de manera que per passar de pantalla cal respondre correctament els exercicis o comprovar-ne les solucions.
 
 
A més, a sota de cada vídeo hi ha la transcripció del contingut, de manera que l’aprenentatge es fonamenta en la visualització i l’audició del vídeo de televisió o d’un àudio de ràdio i la lectura de la transcripció.
 
 
Una visió oberta centrada en el País Valencià
Els continguts del portal són extrets de la televisió i la ràdio d’À Punt i la majoria són relacionats amb llocs, persones, costums, llibres, notícies, etc. del País Valencià. Hi trobem, per exemple, “La rebel·lió de les derivades”, una activitat a partir del documentari L’empremta de Joan Fuster, que serveix per a treballar els derivats i va acompanyada d’un exercici interactiu (i difícil) sobre la derivació. Hi ha també vuit vídeos sobre Enric Valor, cançons d’Obrint Pas, un minireportatge sobre les albades, una breu entrevista a Vicent Garcia Edo sobre el primer text català descobert al País Valencià, una reflexió sobre el poder de la música dels membres d’Obrint Pas

 

I al costat d’això, hi ha referències a continguts de tot el país, com ara un dictat d’un text de Mercè Rodoreda (“El dictat de les Camèlies”); una activitat per a aprendre dialectes amb les cançons d’Antònia Font, una explicació sobre el Paraulògic, recomanacions de llibres de tots els Països Catalans
 
 
 
Dissenyar-se l’itinerari propi
Aquests Apunts de Llengua poden servir per a preparar les proves oficials de coneixements, de manera que cadascú es pot dissenyar un itinerari propi, tant si és per a estudiar de manera autodidàctica com si és per a complementar la formació reglada dels cursos oficials.
 
Primer de tot, hem de saber quin nivell ens correspon. Podem fer la prova diagnòstica general o bé una de nivell, per exemple, la de l’intermedi. I, tot seguit, és recomanable que, d’una manera sistemàtica, fem activitats dels tres blocs proposats. En l’apartat de gramàtica hi trobarem activitats de pronoms relatius, noms, comparacions…, amb títols que relacionen el contingut del vídeo amb el tema estudiat. Per exemple, “El crim dels relatius”, amb un episodi de L’hora fosca, el programa televisiu sobre crims reals; “Marató de noms”, amb un fragment d’una locució d’esports de la ràdio; “Maleïdes comparacions”, amb un tros del programa de llibres Una habitació pròpia, que tractava sobre Wilt, de Tom Sharpe.

 

En el bloc de vocabulari, s’hi treballen aspectes com ara els barbarismes, paraules noves, derivació… Hi trobem, per exemple, l’activitat titulada “Barbarisme intrús”, a partir del programa de televisió Rosquilletres; o una altra per a aprendre un significat poc conegut del mot “avinguda”, a partir d’una notícia d’À Punt notícies relacionada amb l’oratge; o “L’art urbà: els murals”, un episodi de Trau la llengua, el programa que presentava Pepa Cases amb la participació de Xavi Castillo; i encara “Pandèmia de prefixos”, que aprofita un fragment del magazín radiofònic Pròxima parada per proposar una activitat relacionada amb la derivació.
 
 
Les activitats del darrer bloc, el de comprensió oral, són àudios o vídeos que s’han d’escoltar i entendre i, si escau, fer una activitat que hi tingui relació. N’hi ha de molt variats. Per exemple, “Saps què són les espardenyes?”, una activitat sobre els peixos a la llotja de Vinaròs; “Hem anat lluny”, amb una cançó de Sergi Contrí, a partir de la qual es proposa de redactar una carta…

 

I a més…
El portal també inclou un espai per al públic infantil, aprofitant els continguts de la Colla, el canal infantil en línia d’À Punt. A l’apartat “La colla”, hi trobem material específic per a infants, com ara aquest vídeo titulat “Per què s’extingeixen els animals?”, que ens proposa una activitat sobre gramàtica.
 
 
Apunts de Llengua també conté un microspai anomenat “El rebost”, en què cada dia es publiquen articles d’actualitat relacionats amb la llengua, novetats bibliogràfiques i agendes culturals. Avui, per exemple, hi podem trobar una extensa informació sobre el darrer llibre de poemes de Marc Granell. “El rebost” també inclou continguts interessants com ara aquests “Recursos per a redactar textos” o la “informació sobre proves de català”.
 

 

_