30 d’abril del 2023

L’historiador Baydal sobre el dret civil valencià: "Som una autonomia amb dret al dret històric (valencià), però l’Estat té por de donar-nos-el"

 

El cronista de València destaca que l’abolició dels furs, a més d’una pèrdua d’identitat, va implicar molts canvis en la vida diària dels valencians del segle XVIII
 
 
25 d'abril 2023 - A Punt NTC

El dret històric de comptar amb un marc jurídic propi, el dret civil valencià, que regula aspectes com ara les herències o el règim matrimonial, i que reivindica la Comunitat Valenciana, però que no reconeix l’Estat, "és un cas clar de la manca de veu valenciana i de la por que hi ha a l’Estat centralista espanyol a reconéixer-ho".

 
Així ho veu l’historiador i cronista de València Vicent Baydal, qui ha recordat que aquest és un dret històric, que va estar vigent al nostre territori, fins que, arran de la batalla d’Almansa, es va abolir el 1707

 

Baydal feia aquestes declaracions el dia en què es commemora aquella batalla de la Guerra de Successió i que va enfrontar les tropes de Felip d'Anjou amb les de Carles d'Àustria i que, a la llarga, va suposar la instauració de la monarquia borbònica a Espanya. En el cas dels valencians, sols uns mesos després d'aquella batalla del 25 d'abril del 1707 van perdre els furs, és a dir, una sèrie de drets històrics, molts dels quals encara no ha recuperat l'actual societat valenciana.

 
 En opinió de l’historiador, hui dia "hi ha una por clara en l’Estat" de reconèixer aquests drets. "Pensen, 'si donem una miqueta més als valencians, fins i tot estem canviant la fórmula de l’Estat'".

 

Mzgv,ojcvple, pel que fa al finançament. La Constitució diu que tots els espanyols som iguals, però els càntabres tenen més finançament que nosaltres", argumentava Vicent Baydal durant la seua intervenció en Les notícies¹ĥ del matí, coincidint amb el 25 d’abril.
Cada vegada que els valencians intentem alçar la veu, intenten dividir-nos des del govern central Vicent Baydal - Historiador En aquesta línia, l’historiador destacava que aquesta reivindicació ha aconseguit unir les forces polítiques valencianes, de conservadors i progressistes, un fet positiu per a la societat valenciana. En canvi, aquesta unió no es té en consideració per part del govern espanyol. "Cada vegada que els valencians intentem alçar la veu, intenten dividir-nos des del govern central", afegia.