9 d’abril del 2013

Sala-i-Martin pronostica que Espanya voldrà pactar la independència





“Si els espanyols veten l’entrada de Catalunya a Europa que vigilin perquè no vendran ni un tomàquet”, adverteix l'economista
Maria Coll -   09/04/2013
L’economista i professor de la Universitat de Columbia, Xavier Sala-i-Martin, ha pronosticat avui en la tertúlia de Rac1 una independència de Catalunya pactada amb els espanyols ja que aquests amb la segregació enemistosa de Catalunya podrien patir greus conseqüències: haver de fer front a un deute no assumible per una caiguda del PIB i l’aïllament comercial d’Europa.

Si la separació no és amistosa el deute del Regne se l’haurà de menjar tot Espanya, perquè no el podrà continuar passant a Catalunya”, ha explicat el professor de Columbia, la qual cosa suposaria que l’Estat hauria de fer front a un deute a l’entorn 100% del seu PIB però sense el 20% que actualment generen els catalans.

A més, l’economista ha recordat que en cas d’independència a l’Estat espanyol l’interessa especialment que Catalunya continuï lligada a Europa, ja que totes les vies de comunicació que porten productes espanyols cap a la resta de països de la UE, tret d’estret d'Irun, passen per terres catalanes. “Si els espanyols veten l’entrada de Catalunya a Europa que vigilin perquè no vendran ni un tomàquet”, ha advertit Sala-i-Martin. I encara ha preguntat: “Com exportaran els espanyols a Europa si hi ha un boicot fronterer de Catalunya?”.

En conclusió, davant d’aquestes dues raons, segons Sala-i-Martin, “si els catalans demostrem que volem ser independents els espanyols facilitaran que això passi de forma amistosa perquè si no els que hi sortiran perdent seran ells”.


A fora d'Europa també hi ha vida
I, des del punt de vista continental, l’economista també ha posat en dubte que la UE tregui als catalans la ciutadania només per una rebecaria dels espanyols quan complim tots els requisits. “Els catalans no som Sèrbia, no hem de començar de zero”, ha assegurat.  Ara bé, si els seus pronòstics no es fan realitat, Sala-i-Martin també ha tret importància al fet que Catalunya acabi fora del sistema econòmic europeu: “A fora d’Europa també hi ha vida, com a Noruega; de fet, ara Europa és un desastre! I els països que funcionen pitjor són els que estan lligats de mans i peus per l’euro”.


Catalunya és viable
Finalment, l’economista ha assegurat que encara que “els senyors rics que intenten exercir un poder fora de les urnes ho vulguin” no s’ha de confondre la seva voluntat unionista “amb el fet que una Catalunya independent sigui viable econòmicament”.

No hi ha cap dubte que Catalunya, igual que Finlàndia, Dinamarca, Suècia, Holanda o Suïssa –exemple fora de la UE-, pot ser completament viable com a estat independent”, ha assegurat el professor de Columbia. I ha acabat la discussió amb la sentència: “ Aquest debat de la viabilitat és absurd i no té cap mena de sentit”.