23 de gener del 2024

Pau Claris va proclamar la República Catalana el 16 de gener de 1641



Pau Claris i Casademunt, 94è president de la Generalitat, va néixer el 1r de gener de 1586. El 16 de gener de 1641 va proclamar la República Catalana.
 

El 26 de gener de 1641 els catalans veren guanyar la batalla de Montjuich contra de l'exèrcit espanyol que manava el Marqués de Los Vélez. Tota la població va mobilitzar-se per a defensar la ciutat.

 

El 27 de febrer del mateix 1641 Pau Claris va ser emmetzinat amb acqua di Napoli, un verí fet amb arsènic i herbes. (Van emmetzinar també al seu secretari, vegeu el llibre de Carles M. Espinalt que ho explica; tot i ser important, aquesta dada és força desconeguda per la majoria dels catalans. Cuca de Llum)


La mateixa notícia a un altre diari digital, (El Nacional):

Tal dia com avui de l’any 1641, fa 380 anys, a Barcelona, Pau Claris i Casademunt, 94è president de la Generalitat de Catalunya, feia efectiu el mandat dels Braços estamentals (l’equivalent a l’actual Parlament de Catalunya), que el dia anterior havien votat la constitució d’un règim republicà per al país, i proclamava la primera República Catalana. En aquell mateix acte, que es va celebrar al Palau de la Generalitat, Pau Claris va ser nomenat president de la República Catalana. D’aquesta manera es convertia en el primer president de la primera República Catalana. 

Per llegir l'article sencer cliqueu: https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-president-pau-claris-proclama-republica-catalana_574254_102.html.

 
 
Llibres sobre Pau Claris:

"L'assassinat de Pau Claris". Carles M. Espinalt. Barcelona. 1991. Ed El Llamp, Col·lecció "La Rella"  (60 pàgs)
 
Pau Claris va ser assassinat amb verí, el 20 de febrer de 1641, al cap d'un més d'haver proclamat la República catalana. El llibre fa una síntesi de la situació escrita en un català ric i genuí. Recomanat.
 
 
 
"Pau Claris la revolta catalana" per Ricard Garcia Càrcel. DOPESA. Barcelona. 1980. (179 pàgs). Un altre biografia de Pau Claris.
 
 
 
 
 
 
 
Altres articles sobre aquesta guerra:
 
 
 
 >>  Trobareu totes les entrades sobre la Guerra dels Segadors d'aquesta blog aquí:
 
 
 (Entrada amb 88 visites)
 
 _