19 de gener del 2014

Barcelona Artur Mas a la BBC: "No es podrà convèncer els catalans que no tenen dret a votar"

 Portada de la BBC-News. Imatge de Catradio.cat


Diumenge 19/01/2014 -  En una entrevista a la cadena britànica BBC, el president Artur Mas assegura que no es pot aturar un moviment democràtic i pacífic com el que s'ha iniciat a Catalunya perquè ningú podrà convèncer els catalans que no tenen dret a votar. Mas també admet que li agradaria que el govern espanyol actués com el britànic i permetés la celebració pactada de la consulta. El president català assegura que la consulta és un fet natural.

"No és il·legal, és un fet natural. És el govern espanyol el que diu que els nostres plans de consulta són il·legals, però no és veritat. Hem identificat 5 marcs legals diferents per organitzar i fer la consulta que encaixen en la Constitució espanyola."

La BBC analitza en un reportatge d'Alan Little la situació a Catalunya i la compara amb Escòcia. Per això han entrevistat el president de la Generalitat, que ha assegurat que "no es pot aturar un moviment democràtic i pacífic com aquest".

"No es podrà convèncer els catalans que no tenen el dret a votar", defensa el president català, que admet que li agradaria que el govern espanyol actués "amb la mateixa mentalitat" que el britànic i permetés un referèndum. "El nostre objectiu és assolir un acord, però la diferència és que a Espanya el govern central diu que no tenim dret a votar", remarca.

El president de la Generalitat assegura que està "bastant segur" que "al final el govern espanyol reaccionarà d'alguna manera". "I si Espanya la bloqueja?", pregunta el periodista de la BBC. "Llavors convocarem noves eleccions, com a molt tard el 2016, i les eleccions es convertiran en un referèndum", defensa Mas. "Com es pot convèncer els catalans que no tenen dret a votar? És difícil aturar un moviment democràtic i pacífic com aquest", assenyala el president.

"Però Espanya no és el Regne Unit i Catalunya no és Escòcia", explica el reporter de la BBC, que afegeix que, tot i que tenen una població similar, Catalunya és "la regió més rica i econòmicament productiva" de l'estat espanyol i hi aporta "molt més del seu percentatge de població" en impostos. En canvi, diu, a Escòcia els percentatges d'aportació econòmica i població són "similars". El reportatge afirma que la diferència entre el que els catalans paguen i reben de l'estat espanyol "ha disparat el suport per la independència".

La BBC també argumenta que una altra diferència "clau" entre Escòcia i Catalunya és que mentre que a Edimburg el suport a la independència ha estat "sòlid en el 30% durant dècades", a Barcelona ha pujat "des de l'inici de la crisi econòmica". "Això porta alguns antiindependentistes a dir que el creixement actual és efímer, una anomalia, una resposta a curt termini a la crisi econòmica, però que podria tenir conseqüències a llarg termini", diu la BBC.

Catalunya enveja Escòcia
El reportatge, titulat "Per què els catalans independentistes envegen Escòcia?", cita el poble de Sant Pere de Torelló, que es va convertir en el primer a declarar-se territori català lliure. "És un rebuig simbòlic de l'herència espanyola a favor d'una identitat catalana explícita", assegura el reportatge de la BBC, que destaca la presència d'estelades i senyeres als balcons.

La BBC assegura que hi ha hagut "un creixement dramàtic del suport a la independència catalana en els últims anys", i cita la manifestació de la Diada del 2012. "Les enquestes sovint situen el suport a la separació d'Espanya en més del 50%", destaca la cadena britànica.



((  Trobat al Facebook a l'endemà, 20-01-2014:
El mateix dia que El País parla d'un suposat "silenci internacional", la BBC entrevista al Artur Mas. La imparcialitat dels mitjans espanyolistes brilla per la seva absència.
un visitant del Facebook va escrit:

Tony Solé Visc al Regne Unit... La BBC a possat l'entrevista al programa nacional de noticias!! Els meus amics anglesos ja diuen que Catalunya serà independent més aviat que Escossia...