17 de gener del 2014

Ampli ressò internacional de la petició catalana de referèndum. Ahir al Parlament català al demanar l' autorització al Congreso de los Diputados

BBC: 

El Parlamento catalán pedirá autorización para convocar referendo independentista


 Jueves, 16 de enero de 2014 (hoy se ha votado en el Palamento. Cuca de Llum) 

El Parlamento de Cataluña aprobó pedir al Congreso español que le transfiera la competencia para convocar referendos, con la vista puesta en el llamado a una consulta popular sobre la independencia de la región. La votación, que registró 87 votos a favor y 43 en contra de la propuesta, se produjo menos de un mes después de que el presidente de la Generalitat, Artur Mas, anunciara que se convocaría una consulta soberanista con dos preguntas en noviembre de 2014.

La propuesta de Mas provocó el rechazo del presidente del gobierno español, Mariano Rajoy, y del líder de la oposición, el socialista Alfredo Pérez Rubalcaba, quienes anunciaron que se opondrían a la celebración de este plebiscito.

En la votación de este jueves, tres legisladores socialistas rompieron filas con su partido y votaron a favor de la iniciativa.

La consulta que propuso Mas consta de dos preguntas: "¿Quiere que Cataluña se convierta en un Estado? Sí o no." Y en caso afirmativo: "¿Quiere que este Estado sea independiente?".

Según señala el diario El País, Convergència i Unió, el partido en el poder en Cataluña, aseguró que lo que pide el parlamento no es la independencia, sino la fórmula para celebrar un referéndum de forma "legal y acordada".

"Hoy no votamos el futuro político de Cataluña, sino la forma para que los catalanes lo decidan", dijo el portavoz de CiU, Jordi Turull.

Según las encuestas gran parte de la sociedad catalana apoya la consulta pero está dividida en torno a una posible independencia.
 _________


Imatge d'El Singular Digital.Des de "The Wall Street Journal" a "Le Figaro" passant per "The Guardian" recullen la votació del Parlament. Internacionalització creixent del procés català

Lluís Bou. El Singular Digital.
La votació que ha fet avui el Parlament català per demanar poder convocar el referèndum ja ha tingut un ampli ressò internacional, cosa que mostra la internacionalització creixent del procés català. Des de "The Wall Street Journal" a "Le Figaro" passant per "The New York Times" i "The Guardian" recullen la notícia, i la consideren la primera petició formal per celebrar el referèndum. En cap dels casos és notícia la crisi del PSC.


 "El Parlament de Catalunya demana a Espanya l'autorització per fer un referèndum". Títol de l'article del Wall Street Journal (Nova York). Imatge d'El Singular Digital.


"The Wall Street" destaca que Catalunya demana la capacitat per convocar el referèndum i apunta que la resolució aprovada avui ofereix a Madrid l'oportunitat de negociar les condicions de vot. El diari novaiorquès precisa en el text però que un portaveu del govern espanyol ja ha indicat que no volen pactar.

Le Figaro (Paris),  títol de l'article: "Catalunya: el Parlament està per un referèndum" Imatge d'El Singular Digital.


"Le Figaro", el gran diari centrista de París, recull també la votació i recorda que segons els sondejos una gran part dels catalans vol la consulta, encara que no siguin independentistes. "Una molt àmplia majoria de catalans desitgen que Madrid els deixi pronunciar-se per ells mateixos sobre el futur de la regió, encara que no votin necessàriament a favor de la independència".

 "Catalunya vota demanar a Madrid permís per fer un referèndum de secessió"  Títol de l'article a The Guardian, diari anglés. Imatge d'El Singular Digital.


El rotatiu britànic "The Guardian", proper als laboristes, recull la notícia il·lustrant-la amb una fotografia de la Diada davant el Born Centre Cultural. Veu poc probable que la votació d'avui condueixi a la independència, donat que el Congrés la rebutjarà, però alerta que la negativa podria inflamar l'independentisme català. "The Guardian" recorda que el pla Ibarretxe es va estimbar a les Corts espanyoles, i apunta que en el cas català no succeirà el mateix perquè els catalans tenen intenció de tirar endavant el seu referèndum. "En darrer terme seria amb unes eleccions usades com una mena de referèndum no oficial".
 

________________


LListat de diaris publicat per Vilaweb:

Poques hores després de la votació del Parlament de Catalunya, que ha aprovat de demanar al congrés espanyol la cessió de competències per a convocar un referèndum sobre la consulta, diversos mitjans internacionals se n'han començat a fer ressò. Heus-ne ací una llista:Südostschweiz (Suïssa): Katalanen wollen über ihre Unabhängigkeit abstimmen
Aargauer Zeitung (Suïssa): Katalanen wollen über ihre Unabhängigkeit abstimmen
Blick (Suïssa): Katalanen wollen über ihre Unabhängigkeit abstimmen 

http://www.vilaweb.cat/noticia/4167550/20140116/votacio-parlament-premsa-internacional.html