17 de març del 2018

15 de març de 2018 - El Govern espanyol rescata una altra autopista un dia després de dir que no hi ha diners per a les pensions. Baixen els impostos a la Comunidad de Madrid.

(El Gobierno rescata aquesta, una de les  nou autopistes que té previst fer-ho en breu. Això passa la mateixa setmana que hi ha grans manifestacions per l'augment de les pensions a tot l'Estat.  I no acaba aquí: vegin al final del post la notícia de la baixada d'impostos a la Comunidad de Madrid, donc aquesta despesa quedarà a càrrec de los Pressupuestos Generales del Estado. Sense calificatius... Cuca de Llum)


El Ministeri de Foment assumeix des d’aquest dijous la gestió de l’autopista AP-36 Ocaña-La Roda, que serà així la tercera via de pagament de les nou que estan en fallida de la qual s’encarrega el Govern, segons han informat fonts de l’actual societat concessionària de la via.

Foment es queda amb aquesta autopista un dia després que el president del Govern, Mariano Rajoy, només oferís unes petites pujades en les pensions mínimes i sempre condicionades al fet que s’aprovin els pressupostos de l’Estat. L’Executiu ja va assumir el passat 21 de febrer l’radial R-4 Madrid-Ocaña i el passat 1 de març va passar també a gestionar la R-2 Madrid-Guadalajara.

Ara, el Ministeri, a través de Seittsa, pren a les 0.00 hores d’aquest dijous l’AP-36, una via de 125,7 quilòmetres de longitud, alternativa a la carretera de València, que diàriament utilitzen uns 3.156 vehicles.

Seitsa assumeix la infraestructura, la seva gestió, explotació i manteniment, i la seva plantilla, en substitució de la seva actual societat concessionària, una firma participada per Ferrovial, Sacyr i Kutxabank que ha fet fallida amb un deute de 527 milions d’euros.

Foment confia prendre en el que resta del mes de març les altres dues radials (la R-3 i la R-5) i la via que uneix Madrid amb l’aeroport de Barajas. Així mateix, l’1 d’abril assumirà la circumval·lació d’Alacant i la Cartagena-Vera.

Pel que fa a l’AP-41 Madrid-Toledo, serà l’última en rescatar-se, ja que el procés de concurs de creditors pel qual han passat les nou vies acumula un major retard en el cas d’aquesta, de manera que encara no ha arribat la fase de liquidació.

Aquestes autopistes són així les primeres que l’Estat té sota la seva gestió en més d’una dècada

Aquestes autopistes són així les primeres que l’Estat té sota la seva gestió en més d’una dècada, després que al maig de 2006 privatitzés la llavors Empresa Nacional d’Autopistes (ENA).

Així mateix, l’Administració passa a assumir-sis anys després que el 2012, en plena crisi, es declaressin insolvents i en concurs de creditors per la caiguda del trànsit i els sobrecostos que van afrontar per les expropiacions.

Aquestes nou vies trencades suposen una gairebé una cinquena part (570 quilòmetres) de la xarxa de pagament. La seva construcció va suposar una inversió de 7.000 milions i actualment suporten un deute de 3.200 milions.

Rescat i posterior privatització
El pla de Foment per a aquestes autopistes implica assumir la seva gestió a mesura que els actuals concessionaris vagin entrant en liquidació i explotar-les durant uns mesos, fins que en la segona meitat de l’any llanci el concurs públic per tornar a privatitzar-les i cedir de nou la seva explotació a empreses privades.

El Ministeri ha començat a fer-se càrrec de la gestió de les autopistes per garantir que segueixen en explotació mentre, en paral·lel, gestiona el procés administratiu necessari per resoldre els seus contractes de concessió.

Una vegada que es resolguin els contractes començarà a córrer el termini de sis mesos amb què Foment compte per determinar i pagar a les actuals concessionàries l’import que van invertir en la seva construcció i que encara no havien recuperat amb el cobrament del peatge, l’anomenada responsabilitat patrimonial de l’administració (RPA).

Es tracta d’una factura que el Govern estima en uns 2.000 milions d’euros, però que els creditors de les vies eleven fins a 4.500 milions. Foment espera minorar aquesta suma amb el que tregui de relicitar les vies, entre 700 i 1.000 milions d’euros, però ja ha reconegut que aquest import no ho cobrirà íntegrament i que l’operació afectarà així al dèficit públic d’aquest any.
http://www.cataladigital.cat/2018/03/15/el-govern-espanyol-rescata-una-altra-autopista-un-dia-despres-de-dir-que-no-hi-ha-diners-per-a-les-pensions/

......


Fomento rescata su tercera autopista en quiebra sin informar del coste




El Estado asumirá ocho carreteras, la quinta parte de la red viaria privada de todo el país, pero aún se desconoce cuánto dinero público costará.

El Ministerio de Fomento, a través de la empresa pública SEITTSA, asumirá este jueves la explotación y el mantenimiento de la autopista de peaje AP-36, que discurre entre Ocaña y La Roda. Es la tercera autopista del paquete de ocho que rescatará el Estado, tras la R-4 y la R-2.

El departamento que dirige Íñigo de la Serna sigue sin aportar un coste exacto de lo que costará asumir la deuda de las radiales, valorada en unos 3.200 millones más los créditos participativos concedidos a las grandes constructoras como ACS, Ferrovial, OHL o Sacyr para hacer frente a las expropiaciones millonarias que requirieron los 570 kilómetros de la red de pago que ahora hay que rescatar.

Estas ocho carreteras privadas suponen una quinta parte de la red no pública del país y se construyeron con unos 7.000 millones de euros en la época de Aznar, con previsiones de tráfico infladas. Una década después están siendo asumidas por el Estado cuando los juzgados correspondientes aprueban el plan de liquidación de las empresas adjudicatarias, declaradas en quiebra.

“La AP-36 pasará a ser la tercera autopista de peaje en quiebra que revierte al Estado en lo que va de año. El pasado 21 de febrero, SEITTSA asumió la explotación de la R-4 entre Madrid y Ocaña (Toledo) y el 1 de marzo la de la R-2 entre Madrid y Guadalajara. Ambas funcionan actualmente sin ningún tipo de incidencia”, explica hoy Fomento.


Quedan las siguientes: “Está previsto que las autopistas AP-7 entre Cartagena-Vera y AP-7 Circunvalación de Alicante reviertan al Estado el próximo 1 de abril, según los autos dictados por el Juzgado de lo Mercantil número 6 de Madrid”.

Según Fomento, la reversión de estas autopistas al Estado “garantiza la prestación del servicio y la subrogación de todo el personal en las mismas condiciones que en la actualidad”.

Y recuerda que es la Ley de Contratos del Sector Público prevé que, en el caso de que una concesión de obra pública inicie la fase de liquidación en un concurso de acreedores, exista la obligación legal de resolver el contrato de concesión y que la infraestructura revierta a la administración concedente.

Las relicitaciones

El plan del Gobierno de Mariano Rajoy para hacer frente a este millonario pellizco del rescate de autopistas, que el sector privado sitúa en más de 5.000 millones de euros y en pleno debate por el déficit de las pensiones, pasa por sacarlas de nuevo al mercado, en dos lotes, a finales de año.

“El Ministerio de Fomento tiene previsto relicitar las ocho concesiones actuales en dos contratos. Uno de ellos abarcará, por un lado, las autopistas del entorno de Madrid en un contrato (R2, R3/R5, R4, Eje aeropuerto (M12), Madrid-Toledo (AP-41) y Ocaña-La Roda (AP-36), mientras que en otro se incluirán las dos de la AP-7 (Circunvalación de Alicante y Cartagena-Vera)”, explica, insistiendo en que “el objetivo es licitar y adjudicar estas autopistas durante el ejercicio 2018”.
 


Notícia relacionada

>> La CNMC fixa en 48.000 milions la factura de la corrupció en la contractació pública

Un dels 3 articles al mateix post sobre la fatal economia espanyola és: 

>> "Con España arruinada y un inminente rescate cómo es posible que la CCAA de Madrid efectúe rebajas fiscales? " 16 de març de 2018 - El post és: 

“España se dirige a la suspensión de pagos: Las cifras oficiales de deuda y PIB son falsas”. Recopilación de 3 artículos sobre el tema. v.2

(copio sólo una parte del artículo:)
"...Eso, evidentemente, choca con la propuesta de Cristina Cifuentes de rebajar 0.5% del IRPF en la CCAA de Madrid, con subvenciones entre el 10% y el 15% en el impuesto de Donaciones y sucesiones….
170 millones de euros menos que pagarán los madrileños, algo que me parece perfecto, pero que choca con los dos anuncios de recortes a las CCAAA Catalunya, 780 millones ya anunciados por Montoro, y un mínimo de 1.350 millones por el agujero en el presupuesto de 2017…. La suma de los dos recortes es similar al presupuesto en Educación de la Generalitat….


CÓMO ES POSIBLE?
Es posible porque España cubre gran parte de los costes de la CCAA de Madrid, algo que no puede hacer ninguna otra CCAA…



PERO ESO SIGNIFICA QUE NOS TOCARÁ PAGARLO AL RESTO DE CCAA?
Bingo, es algo que se recortará en las diferentes CCAA, es decir, a las coberturas sociales del resto de habitantes del estado español.



Y POR QUÉ LO HACEN AHORA?
En primer lugar para poder hacer propaganda de la “excelente” gestión del PP…

Pero hay algo que cojea… No ha sido criticado ni por PSOE, ni por Cs…

Quizás es porque los dos partidos están interesados en recortar las coberturas sociales de los españoles, beneficiando a los de Madrid….

Pero la realidad es Catalunya… Y garantizar el rescate de España ( con la independencia se evita)."

(Léanlo todo y sabran porqué lo hacen, es inaguantable)