(Una de les coses que no entenen ni accepten els espanyols de cultura castellana, sobretot si residents a Madrid, és que nosaltres els catalans ens veiem diferents: l'autoconcepte que som diferents. "Por qué sois diferentes?" Fins i tot la gent de més bona voluntat i bona fe no ho entenen i no ho accepten. S'ha de dir que la cultura castellana té problemes per acceptar la diferència, recordeu els certificats de "pureza de la sangre".
Afegim un altre tret cultural seu per raons d'aïllament geogràfic, i aïllament intel·lectual històric d'ençà la Reforma protestant: són "pertinaces" no canvien d'opinió ni que la informació tingui una font molt fiable com la procedent d'un familiar. Què hi farem.
Afegim que ells i nosaltres estem sota la influència dels medis de comunicació -actualment el 2023 i sempre-. Els medis controlen perquè segueixin pensant així: en particular l'ABC i TVE no perden ocasió per criticar catalans sempre que vingui a tomb. Recordeu aquell "A por ellos" ?.
Aquestes són les respostes que hem trobat a la pregunta: "Por qué sois diferentes?": la identitat catalana. Cuca de Llum)
(Parlant en general) LA IDENTITAT: UNA DE LES NECESSITATS MÉS PROFUNDES DE LA PERSONA ÉS LA NECESSITAT D'IDENTITAT: necessitem saber qui som, necessito existir als meus propis ulls i als dels altres.
(INCíS: A nivell psicològic i espiritual, la necessitat més profunda de la persona és una necessitat d'amor: estimar i ser estimat. A aquesta necessitat d'amor, de comunicació, es vinculen necessàriament dues altres necessitats fonamentals:
la necessitat de veritat (per estimar cal conèixer)
i la necessitat d'identitat: (per estimar cal ser))
ENTRADES:
>> La identitat catalana comença per la geografia. Quasi es podria dir exagerant que és el 'piedemonte' de les dues bandes dels Pirineus. Hi ha ha dos punts a on és relativament fàcil travessar-los: pel curs del riu Tet al Conflent, la plana de la Cerdanya i seguir pel curs del Segre fins la plana de Lleida. L'altre és proper a la costa, pel coll de Panissars. També es pot accedir per mar, per una costa de fàcil navegació, per on varen arribar els grecs per fer comerç amb el íbers. I més tard els romans, que varen romandre 700 anys al nostre país deixant una gran petxa cultural i el seu idioma del que procedeix el català. Els visigots van deixar poca petxa cultural. Però ara volíem comentar el substracte geogràfic amb aquest excel·lent vídeo de V. Partal:
Vegeu el vídeo amb l'exposició de Vicent Partal: Com s'han fet els Països Catalans? la geopolítica, per Vicent Partal i la seva Pissarreta
Recordem que gràcies a l'ajuda de l'imperi carolingi van lograr lliurar una petita zona del domini d'Al Àndalus també d'ençà els Pirineus el 785 el comtat de Cerdanya i el de Girona van lliurar la seva sobirania als carolingis; més tard, en conquerir Barcelona el 802 la nova frontera es va establir a la línia dels rius Llobregat i el Cardener, el seu afluent (línia vermella en el mapa). Del que no es van poder lliurar és de les ratzies estivals dels alarbs destrossant i robant tant com podien. Fins els vols de l'any 1100 aquesta va ser la frontera: 300 anys! Cal fer veure que el que ara coneixem com 'Espanya' no existia, hi havia el regne de Lleó, de Castella...
"Per la Revolució Catalana" d'Albert Botran Pahissa (editor). Edicions del 1979. 2a edició, 2021. Aquest volum recull escrits polítics, biogràfics i historiogràfics de la historiadora Eva Serra.
> Hi trobareu una conferència titulada "La potencialitat democràtica de la Catalunya històrica" (pàg. 367-287).
> Al mateix llibre, l'article "Història i política en el passat i en el present" (pàg. 385-395) exposa aspectes identitaris: ..."una societat en que la negociació formava part d'un sentit interioritzat del pacte" (pàg.389). "...el caràcter no centralitzat del poder a Catalunya... revelen aquest tarannà d'entendre la política com a pacte i consens poc jeràrquic" (pàg.391)
ELS 3 PRIMERS ARTICLES ESTAN REBENT MOLTES VISITES DES QUE ARA AL DESEMBRE 2024 ESTEM ACTUALITZANT AQUESTA ENTRADA SOBRE LA IDENTITAT CATALANA:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada