16 d’agost del 2014

'The Independent': “Madrid s'amaga al darrere de la Constitució perquè tothom sap que Catalunya probablement votarà per la independència”


...la diferència entre Cameron i Rajoy no és el tarannà democràtic, sinó les previsions de com votaran escocesos i catalans



Tenint en compte les múltiples enquestes que s'han publicat fins ara, 'The Independent' dóna per fet que el resultat del referèndum d'Escòcia, el pròxim 18 de setembre, serà un 'no' clar a la independència, un fet que, considera, "tancarà el debat durant generacions". Però el rotatiu també considera que, en el cas català, tot fa pensar que en un referèndum la majoria de la població votaria a favor de la secessió. I apunta a la contradicció que significa que els que no volen independitzar-se de l'estat on viuen tinguin el dret d'anar a les urnes –els escocesos–, mentre que els que sí que ho volen ho tinguin prohibit –els catalans–. "Així és l'Europa del 2014", diu amb ironia el diari.

'The Independent' –que il·lustra la seva informació amb una imatge de l'acte unionista del passat 12-O a la plaça Catalunya de Barcelona– apunta que, mentre els escocesos vagin a les urnes per votar que 'no', a Barcelona "centenars de milers, potser fins i tot un milió" de catalans sortiran al carrer "per demanar que la seva veu s'escolti. I, tal com ha passat abans, el govern de Madrid els ignorarà".

Després d'apuntar que "a Barcelona David Cameron és considerat pràcticament com un heroi, com un autèntic demòcrata, per permetre als escocesos que votin", el diari assegura que "als escocesos els han permès votar perquè el govern de Westminster, favorable a la unió, no té cap dubte que no votaran a favor de la independència. A Barcelona, Rajoy no té la mateixa confiança en els catalans". Amb tot, el diari apunta: "Si una gran majoria dels catalans es pronuncien a favor de la separació la pressió sobre el govern de Madrid serà immensa. Després de tot, Espanya és una democràcia i no pot ignorar per sempre més la voluntat popular".