17 d’agost del 2014

Stegmann: «Madrid es queda els diners dels lectorats de català a Alemanya»

El catalanòfil alemany Til Stegmann Foto: JP/ND


Til Stegmann assegura que Merkel respetarà el resultat del 9-N

El catalanòfil alemany critica la reducció dels estudis de llengua catalana per la política del govern espanyol

Presenta el llibre autobiogràfic 'Ambaixador de Catalunya a Alemanya'

Especial: Universitat Catalana d'Estiu 2014



Til Stegmann (Barcelona, 1941), catedràtic de filologia romànica de la Universitat de Frankfurt i fundador de la Biblioteca Catalana d'aquesta universitat, és un catalanòfil convençut des que el 1969 va retornar a la ciutat on va néixer i viure fins els 10 anys per descobrir el que havia ignorat durant la infantesa, que a Catalunya es parla català, ja que el fill del director del Col·legi Alemany de Barcelona va créixer en un ambient on només es parlava castellà i alemany.
Ara Stegmann recull la seva llarga trajectòria en defensa de la llengua catalana i en la promoció de la realitat nacional de Catalunya a Alemanya al llibre 'Ambaixador de Catalunya a Alemanya' (Pagès Editors, 2014), una obra en la qual el nucli del llibre és "la projecció de la cultura catalana a Alemanya" i que ha presentat a Prada (Conflent) en el marc de la 46a edició de la Universitat Catalana d'Estiu.





Presència de Catalunya als mitjans alemanys
L'autor, fundador de la biblioteca amb més fons bibliogràfic en català fora de Catalunya, recorda que va poder engruixir-la gràcies a la fira del llibre de Frankfurt, on va arribar "a un acord amb els editors", gràcies al qual li regalaven exemplars de les obres que duien a la ciutat alemanya. D'aquesta manera, la biblioteca compta ja amb 35.000 volums.

Coneixedor del procés sobiranista català, Stegmann ha centrat la seva acció com a activista en aconseguir que a Alemanya "distingeixin els catalans dels espanyols", i en aquest sentit afirma que la realitat catalana cada cop és més coneguda allà.


Pel que fa al procés, ha manifestat que anys enrere era complicada perquè depenia de l'activitat que els catalans projectaven a l'exterior i que en els darrers tres anys s'han multiplicat gràcies a la internacionalització del procés sobiranista.


 "Abans Catalunya apareixia als mitjans alemanys un cop al mes i ara surt deu vegades la setmana", apunta, per afegir que la postura dels polítics alemanys davant la possible independència encara és "refractària", principalment per fet que els corresponsals alemanys "estan a Madrid i difonen la visió d'allà", un punt de vista que intenta contrarestar "la territorial de l'ANC a Alemanya".


Reducció dels lectorats

Per això mateix és molt crític amb l'actual situació, ja que els lectorats -professors- de català  a les universitats alemanyes, "han passat de 33 a 26" -una xifra que de fet, és superior als estudis universitaris en català a l'Estat espanyol fora de l'àmbit lingüístic català-. La raó de la reducció, per Stigmann, s'ha de buscar en els diners que es queda l'Estat espanyol, "que treu diners a la Generalitat per fer projecció exterior a base de lectorats, perquè a Madrid es queden els diners que haurien de servir per pagar aquests lectorats", amb una actitud amb la qual "directament fan mal als estudis de català a les universitats alemanyes".
Pel que fa a la consulta del 9N, Stegmann considera que "és una decisió democràtica que s'ha d'acceptar", i que per tant, "la cultura democràtica europea l'acceptarà", al temps que descarta cap efecte dominó a Alemanya arran de la independència de Catalunya. "Si Baviera o Baden-Württemberg tenen alguna queixa, es parla amb els altres lander i se soluciona, perquè entra dins de les possibilitats constitucionals", assegura, mentre que a Espanya "no existeix una tolerància que accepti el diferencial de Catalunya i això és negar un comportament bàsic per a la convivència de les comunitats humanes".

http://www.naciodigital.cat/noticia/73040/stegmann/madrid/es/queda/diners/dels/lectorats/catala/alemanya

http://www.llibertat.cat/2014/08/til-stegmann-assegura-que-merkel-respetara-el-resultat-del-9-n-27382