5 de maig del 2015

El BCE entrarà al consell dels bancs per revisar-ne el funcionament

BCE, seu a FrankfurtEl supervisor vol saber si tenen sistemes de vigilància del risc adequats


“La supervisió del Banc Central Europeu (BCE) suposa un canvi radical en comparació amb el que existia fins ara”. Així de contundent s'expressava la setmana passada el conseller delegat d'una de les principals entitats després de la presentació de resultats del primer trimestre. I els fets ho corroboren: el Mecanisme Únic de Supervisió (MUS) del BCE, el nou policia bancari europeu, s'asseurà als consells d'administració de les entitats espanyoles —i a les de la resta d'Europa— per conèixer de primera mà si funcionen correctament, si els membres tenen la formació adequada i si controlen el risc que assumeixen.

El BCE està convençut que els problemes que han causat la crisi bancària més important fins al moment comencen amb errors al govern corporatiu de les entitats. Es van vendre productes els riscos dels quals no van entendre els consellers i no van controlar l'excessiu endeutament de la banca. Bona part de les caixes d'estalvis són un clar exemple d'aquesta situació, però també hi ha hagut bancs europeus, com Royal Bank of Scotland, que han patit pel deficient govern corporatiu. El supervisor no vol deixar-ho tot en mans de la regulació i ha passat al control sobre el terreny. El BCE continua els passos de l'autoritat supervisora britànica que ja ha entrat als consells.

El Mecanisme Únic de Supervisió, presidit per la francesa Danièle Nouy, ha hagut de demanar permís a les entitats per entrar als consells perquè legalment no té dret a arribar al sancta sanctorum del poder dels bancs. La llei regula amb precisió qui pot asseure's en un consell, i necessita l'aprovació de la junta d'accionistes.

El pla inicial, pel que saben els bancs espanyols, és que un representant del MUS assisteixi als consells, segons un programa establert. En algun cas, el supervisor europeu acudirà al proper consell de maig.


Cap Banc Central de la zona euro havia fet un pas com el del BCE 

Està previst que escolti els debats del consell i, després, faci comentaris sobre els aspectes positius i negatius del funcionament de l'òrgan. El supervisor analitzarà el funcionament de les diferents comissions, els qui les formen, quina qualificació tenen, i com s'exerceix el control sobre el president i els principals executius.

Segons una de les entitats consultades, el supervisor europeu vol saber si realment es discuteixen els temes en el consell i, si es fa, per què en moltes ocasions, no es reflecteixen a les actes. En algunes entitats és habitual que hi figurin els temes aprovats i les propostes fetes, però són minoria els que detallen els debats i, sobretot, si les confrontacions són rellevants contra l'opinió del president o conseller delegat.

Fins ara, cap supervisor de la zona euro havia fet aquest pas. Però tots els bancs espanyols han accedit als desitjos del MUS, segons diferents fonts consultades. No obstant això, no significa pas que ho hagin vist amb bons ulls. “No et pots negar a una petició d'aquest tipus; un supervisor és un supervisor... però hi ha hagut debats legals sobre aquesta decisió perquè entre les funcions del MUS no es troba el control del consell. Però tant hi fa”, admet resignat el directiu d'una entitat, que demana l'anonimat.


Es vol saber la qualificació dels consellers i si frenen el president

D'altres recorden que el Banc d'Espanya no ho va fer mai. Fins i tot algunes fonts apunten que alguns directors de l'organisme dirigit per Luis Linde no veuen bé el pas que farà el BCE. “Estar assegut en el consell d'administració d'un banc implica unes responsabilitats i el supervisor podria veure's implicat si està present quan es decideixi alguna cosa que després resulti conflictiva”, assenyalen executius consultats. Per d'altres, aquest argument no té rellevància perquè, primer, el supervisor no tindrà vot i, segon, de les reunions del consell a les quals assisteixi no en sortiran decisions d'importància. Fonts del Banc d'Espanya i del BCE van declinar fer cap comentari sobre aquestes qüestions.

Des del novembre passat, quan el BCE va prendre les regnes de la supervisió, ha transmès que la gestió de les entitats és molt complexa i exigeix una alta formació per qüestionar els executius i el president. Aquesta posició podria qüestionar el paper dels consellers independents. Ara es valora més la seva preparació tècnica que el fet que siguin independents. Aquesta qüestió ha estat molt debatuda durant la crisi: Si un independent no té la formació adequada pot exercir la seva tasca com a contrapoder?

A més del control, l'organisme dirigit per Danièle Nouy recomana la gestió a llarg termini de les entitats. Però alguns banquers estan més pendents de la cotització i de l'opinió diària dels analistes. El BCE ha vingut a capgirar-ho tot, com deia el conseller delegat espanyol. I sembla que s'ho està prenent seriosament.

 

Resistència a Alemanya i França

Els banquers espanyols no han posat especial resistència a l'entrada del BCE als seus consells d'administració. No obstant això, altres entitats financeres d'Alemanya, França o Itàlia sí que hi han mostrat més reticències, segons les fonts consultades. 

Els totpoderosos bancs alemanys i francesos estan acostumats a la relació amb els seus supervisors nacionals, però aquesta decisió els sembla intrusista. En el cas d'alguns bancs italians, el problema és més profund, ja que estan assenyalats com les entitats amb més problemes d'Europa.

Però el supervisor europeu va més enllà del control dels consells d'administració.

També vol que els consellers siguin responsables de les conseqüències de les polítiques comercials. Segons directius del sector, ha demanat que el consell analitzi les estratègies en la col·locació de productes i les seves possibles conseqüències si l'entitat acaba amb problemes i ha de ser rescatada pels mecanismes europeus. Es tracta de transmetre als consellers la responsabilitat sobre una qüestió clau que abans només tenien els directius, però tampoc ells han respost pels seus errors en aquesta crisi.

http://cat.elpais.com/cat/2015/05/03/internacional/1430666655_186766.html