5 de setembre del 2017

Es posa en marxa la nova Hisenda catalana





L'Agència Tributària de Catalunya comença a gestionar de forma directa i sense intermediaris els impostos propis i cedits

Ivan Gutiérrez -  01 Set 2017
La Hisenda catalana comença avui a incorporar noves funcions que fins ara feia l'administració central o empreses subcontractades. A més de recaptar i gestionar els impostos propis i cedits, també farà la recaptació executiva d'alguns ajuntaments i empreses públiques.

L'Agència Tributària de Catalunya arrenca el nou curs absorbint noves funcions i molts reptes. Tot i que aquesta administració ja existia, des d'aquest mes de setembre comença a gestionar de forma directa i sense intermediaris els impostos propis i cedits, com el de successions, transmissions o sobre el joc.


I això, com afecta l'usuari?
De cara al contribuïdor, poc. Els usuaris que hagin de fer gestions per impostos com el de successions o patrimoni (tot i que aquest el seguirà recaptant l'Agència Tributària espanyola juntament amb l'IRPF i després el transferirà a la Hisenda catalana), ara ja no hauran d'anar a les oficines liquidadores, sinó que hauran de dirigir-se a algun dels punts de la Hisenda catalana, que incorpora 14 noves oficines la setmana que ve. Un dels canvis sí que serà que molts tràmits passen a ser telemàtics, fins a un 70%.

Què canvia, doncs?
Canvia la gestió dels impostos. Fins ara, tant la recaptació executiva com la gestió i liquidació d'aquests impostos la portaven a terme o empreses subcontractades, les denominades oficines liquidadores, o l'Estat a través d'un conveni. Per tots aquests serveis, la Generalitat pagava un cànon, que ara s'estalviarà absorbint aquests serveis. D'altra banda, el cost s'ha traslladat a obrir 14 noves oficines i contractar 250 nous treballadors, amb un gruix important d' exempleats d'aquestes antigues oficines liquidadores.

Hi ha un xoc amb les competències estatals?
No. Fa molts anys que la Generalitat tenia les competències en tributs, però no les exercia. La Hisenda catalana fins fa uns mesos estava per sota d'altres comunitats en accions tributàries, però ara s'ha posicionat a un nivell similar, sempre dins del marc autonòmic. Per tant, no està preparada, de moment, per recaptar impostos com l'IVA o l'IRPF, tot i que el govern assegura que amb el nou programa informàtic Espriu, podria fer-ho en un futur.

Sobre l'Hisenda catalana: http://bit.ly/HisendaCat