13 d’abril del 2012

"El Fons de Garantia de Dipòsits avui dia no té calers"






Xavier Sala i Martín alerta que "han utilitzat els diners per a salvar bancs que estaven en fallida

 
L'economista Xavier Sala i Martín ha alertat que "el Fons de Garantia de Dipòsits avui dia no té calers". "Hi vam crear el Fons de Garantia de Diposits, si el banc aquest fa fallida, tranquil·les senyores perquè hi ha el Fons de Garantia de Dipòsits que hi posarà els calers. Si el banc x fa fallida, tranquiles perquè anaran i els hi tornaran els calers. Però hi ha un petit problema, i és que per salvar algun banc o caixa han agafat aquests diners i ja els han fet servir. El Fons de Garantia de Dipòsits avui dia no té calers".

També ha assenyalat, a la Classe d'economia del programa Divendres de TV3, que el problema més greu de les entitats bancàries és que "en els últims anys, en part per culpa de la regulació, en part perquè els bancs han tingut por, en part perquè han estat pressionats, el que han fet els bancs és no donar crèdit a les empreses i han donat crèdit als governs, han comprat deute públic".


El professor de la Universitat de Colúmbia ha remarcat que "el Fons de Garantia de Dipòsits ha utilitzat els diners per salvar bancs, per posar-los a través del Frob, en bancs i caixes que ja estaven en fallida. I aquest és el problema petit".


Sala i Martín ha recordat que al desembre, quan el Banc Central Europeu, va obrir l'aixeta per donar "crèdits molt barats" a les entitats bancàries aquestes van fer-ho servir per "comprar deute públic". En aquest sentit ha recordat que "el Banc Central Europeu va donar crèdit al Banc Sabadell i aquest a la Generalitat" en l'episodi de la paga doble de Nadal als funcionaris.


"Tots els bancs s'han carregat de deute públic fins a les celles", ha reblat, abans de destacar que "no tots els bancs tenen grandíssims problemes i el que han de fer és treure les pomes podrides. Aquí el que estan fent és que les pomes podrides les anem posant en diferents cistells: hi ha una caixa en fallida, que la compri una altra, i aleshores les dues caixes estan en fallida".


Segons Sala i Martín, "el problema de Caja Madrid ve quan ells els obliguen a comprar Bancaja que era la que tenia problemes de veritat. I ara resulta que la suma dels dos que es diu Bankia té un problema molt més gran. Bankia no s'arregla perquè primer és Caja Madrid i Caja Madrid no es pot tancar, i segona perquè, recordeu qui és el president? Rodrigo Rato, un exvicepresident d'Aznar".


"Si Espanya acaba no pagant, per culpa de tot això que hem dit, si Espanya és converteix en un país no seriós i acaba no pagant, tot això acabarà en els bancs i quan els bancs facin fallida la gent es quedarà sense calers perquè ja no n'hi ha Fons de Garantia de Dipòsits. Cuidado i això és un missatge pels senyors que governen, si us plau, prenguin-s'ho en serio, perquè ja no és la prima de risc i vindrà el Banc Central Europeu i et salvarà a base d'imprimer diners, ara la cosa ja va en serio, ara ja estàs al llindar del precipici. Un pas endavant i hi ha un problema greu", ha conclòs.