16 de febrer del 2022

Alacant, PP i Vox demanen per 3er cop que Alacant-capital s'autodeclari zona castellana

 


La notícia ha passat sense pena ni glòria amb aquests mitjans de comunicació distrets en altres coses. A Alacant, una de les zones més erosionades i difícils on encara es parla català, Vox ha ensenyat el pla final que tenen dissenyat contra la nostra llengua i contra la nostra cultura, la solució final. La formació d’extrema dreta comparteix, amb PP i Ciutadans, aquesta obsessió per exterminar-nos com a cultura o per obligar els catalanoparlants a marxar de casa nostra. Volen esborrar-nos del territori on vivim ininterrompudament des de l’Edat Mitjana. Així Vox, amb el suport del PP i l’abstenció de Ciutadans, un cop constatat que la ciutat d’Alacant ja està sòlidament castellanitzada, han demanat a l’Ajuntament que s’autoexclogui del territori català, dels Països Catalans-Valencians, i que a tots els efectes legals sigui considerada una zona castellanoparlant. Com Oriola, el Racó d’Ademús o Requena. Que la capital d’una de les tres províncies valencianes passi a considerar el valencià-català com a llengua estrangera.
 
 La proposta no ha prosperat però és la tercera vegada que ho intenten. N’hi haurà una quarta, no en tinguin cap dubte que hi tornaran. Vox i PP —que acabaran convencent o devorant Ciutadans, que s’ha abstingut de moment— exigeixen que, a partir d’ara, els alumnes no estiguin “sotmesos” a l’obligació d’aprendre valencià, perquè saben que l’inexistent dret a la ignorància dels castellano-parlants els convertirà a tots en colonitzadors tan simpàtics com efectius. Només cal veure com es comporta el personal al País Valencià o a la Catalunya Vella, quan en un grup de catalanoparlants apareix una nova persona castellanoparlant, sempre, sempre, tothom canvia de llengua perquè aquesta persona entengui tot el que s’hi diu. Quan aquesta persona apareix s’ha acabat viure en català. Perquè diuen que aprendre valencià-català és “sectari” i “totalitari” i, en canvi, parlar espanyol és el millor que et pot passar a la vida. La proposta té l’adhesió entusiasta de l’alcalde del PP, Luis Barcala i del perillosíssim president de la Diputació d’Alacant, Carlos Manzón, el nou home fort del PP valencià. L’home que vol ser president de la Generalitat Valenciana i que, des de fa pocs dies, compta amb el català Daniel Sirera, com a assessor principal i cap de gabinet.

 

 Sí que és cert que a Alacant el català-valencià està sota mínims i que la castellanització pot semblar definitiva per als que no en tenen ni idea de sociolingüística i es freguen les mans. Però el mateix podem dir del meu poble, Gavà, on sentir català és pintoresc i exòtic, o Santa Coloma de Gramenet o Cornellà o Ciutat de Mallorca o, si ens hi posem, Barcelona mateix, el gran monstre. Diuen els lingüistes que en determinats territoris la desaparició de catalanoparlants és tan alarmant i tan dura, i només des de fa escassament deu o vint anys, que la recuperació del català pot esdevenir o molt difícil o directament impossible. Per aquest camí que planteja Vox d’Alacant, l’espanyolisme pot perseguir la llengua i la cultura catalanes simplement perquè estem passant un mal moment. I poden reclamar que Barcelona i la seva àrea d’influència, València i Palma siguin considerades territoris externs a la cultura catalana, com ho és ara la Vall d’Aran.