24 d’abril del 2015

Bankia i Rato (act. 24.04.2015) v.3





19.04.2015

>> El que no es diu del cas Rato, per Marina Llansana


La detenció de l'exvicepresident espanyol Rodrigo Rato ha fet petar tots els audímetres les darreres setanta-dues hores. Però cap crònica ha explicat què hi ha de debò darrere el cas Rato, i els interrogants s'acumulen. No sabem el perquè d'una instrucció tan anòmala: com és que l'Agència Tributària passa davant de la fiscalia anticorrupció, que ja estava investigant el cas, i el porta davant un jutjat ordinari de Madrid? És més: per què no és l'Audiencia Nacional, que ja s'ocupa de Bankia, qui entoma el cas Rato?

Però de tots els interrogants, el que més ha descol·locat analistes, periodistes i politòlegs és la posada en escena de la detenció, una gran operació mediàtica en què tot estava calculat; Rodrigo Rato era introduït dins el cotxe que se l'enduia detingut davant de tots els focus a l'hora perfecta per entrar a tots els informatius de prime time. Qui va filtrar que es faria l'escorcoll a casa seva? La imatge de la mà al clatell del detingut reforça l'escarni públic del personatge. Total, per deixar-lo lliure al cap de poques hores.

Sembla bastant evident que el PP estava al cas de tot i tot indica que ha optat per reaccionar als antípodes de com ho van fer amb el cas Bárcenas: fer-ho esclatar ben fort per tenir un boc expiatori i poder reposicionar el partit davant els escàndols de corrupció. Al més pur estil House of Cards, la detenció de Rato podria ben ser una operació brillant de rentat de cara de la Moncloa per demostrar que actua amb mà de ferro amb el frau i poder dir la frase que més han repetit aquests dies: “La justícia és igual per a tothom.” Una detenció que, a més, els permet trencar amb el passat aznarista i tancar l'etapa de la disbauxa immobiliària, les targetes black i el diner fàcil. Una gran neteja d'imatge, a les portes d'unes eleccions municipals i autonòmiques, amb regust de vendetta interna. Jo no subestimaria Rajoy.
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/-/844337.html?utm_source=botons&utm_medium=com_elpunt&utm_campaign=facebook 




20.04.2015   

>> La Audiencia Nacional se queda con el caso Rato

El juez Andreu, el mismo que instruye el caso Bankia y el de las 'tarjetas black', será el encargado de investigar al exministro por cinco presuntos delitos 


Madrid. (EUROPA PRESS).- El titular del Juzgado de Instrucción número 31 de Madrid, Antonio Serrano-Artal, se ha inhibido este lunes de la investigación sobre las actividades económicas del exvicepresidente del Gobierno Rodrigo Rato en favor del juez de la Audiencia Nacional Fernando Andreu, que le imputó en el marco del caso Bankia y de la causa sobre las tarjetas black, informaron fuentes jurídicas.
(...)
El titular del Juzgado Central de Instrucción número 4, que tendrá que decidir ahora si acepta o no la inhibición, investiga en un procedimiento la fusión y la salida a Bolsa de Bankia y en una pieza separada las 'tarjetas black' opacas al fisco a las que los exconsejeros de Bankia y Caja Madrid cargaron 15,5 millones de euros.

En la pieza principal, en la que están imputados los antiguos miembros del Consejo de Administración de Bankia, el juez Andreu atribuye a Rato los delitos de falsificación de cuentas, administración desleal, maquinación para alterar el precio de las cosas y apropiación indebida. En el procedimiento sobre las 'tarjetas black', Rato está imputado indiciariamente, junto a otros 77 exdirectivos de Caja Madrid, por los delitos de administración desleal y apropiación indebida, a la espera de que el juez determine la responsabilidad de cada uno de ellos.

En la nueva investigación abierta contra Rato, la Fiscalía Anticorrupción atribuye al expresidente de Bankia cinco delitos contra la Hacienda Pública, blanqueo de capitales y alzamiento de bienes, "entre otros que puedan resultar de la investigación en curso", según consta en un decreto firmado por la fiscal general del Estado, Consuelo Madrigal, por el que aporta la competencia de la causa a la fiscalía especial.

Según una nota de prensa dada a conocer por la Fiscalía, Anticorrupción se ocupa actualmente de otro procedimiento judicial en la Audiencia Nacional en el que se encuentra imputado Rodrigo Rato, "del que pueden derivarse responsabilidades pecuniarias que presuntamente dicho imputado habría intentado eludir".

Leer más: http://www.lavanguardia.com/politica/20150420/54430736163/audiencia-nacional-queda-caso-rato.html#ixzz3XsbVz7RY



21.04.2015   

>> Rato presenta su renuncia como consejero asesor de Telefónica
El exvicepresidente del Gobierno abandona temporalmente este cargo que ocupaba desde principios de 2013 

  



24.04.2105   

>> L'Audiència Nacional rebaixa de 800 a 34 milions la fiança civil pel 'cas Bankia'

Els grans beneficiats per la mesura són l'expresident de l'entitat Rodrigo Rato i tres exconsellers més

MARGARITA BATALLAS / MADRID  /  Divendres, 24 d'abril del 2015 - 
La secció tercera de l'Audiència Nacional ha acordat aquest divendres rebaixar de 800 a 34 milions d'euros la fiança que el jutge Fernando Andreu va imposar a Bankia i a diversos exdirectius de l'entitat en concepte de responsabilitat civil.

Els jutges han atès parcialment els recursos presentats per Bankia i els excàrrecs, entre ells Rodrigo Rato, que van sol·licitar l'anul·lació d'aquesta mesura. Els jutges només han comunicat aquesta decisió, i els seus arguments es coneixeran els pròxims dies.

Bankia va dipositar aquesta quantitat al jutjat en el seu nom i en el de la resta dels afectats, als quals ha reclamat un llistat amb els seus béns, ja que cada un d'ells era responsable d'avalar el pagament de 133 milions d'euros. Ara, la responsabilitat que Rato ha d'afrontar és de 5,6 milions d'euros.

La imposició d'aquesta fiança és un dels motius que va al·legar l'Agència Tributària per obrir un procés sobre el patrimoni empresarial i personal de Rato al sospitar que aquest va posar els seus diners ben protegits a l'estranger per eludir el pagament d'aquesta fiança.

Els cinc magistrats de la secció tercera de la Sala Penal han estimat així parcialment els recursos que van interposar contra la fiança Bankia i la seva matriu, BFA; Rodrigo Rato i la seva mà dreta José Manuel Fernández Norniella; l'exconseller delegat Francisco Verdú i l'exvicepresident José Luis Olivas. La sala ha desestimat el del fons de rescat espanyol, el FROB, per falta de legitimació, han informat fonts jurídiques.
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/economia/laudiencia-nacional-rebaixa-800-milions-fianca-pel-cas-bankia-4129383