2 de desembre del 2015

La investidura desinfla les expectatives de creixement de la CUP, segons el CEO


L'enquesta del centre demoscòpic de la Generalitat apunta a un empat entre el sí el no a la independència en cas de referèndum


M.COLOMER / G.PRUNA  -  Barcelona  -  02/12/2015

El bloqueig de la negociació entre la CUP i Junts pel Sí passa factura a l'esquerra independentista, segons l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinio (CEO) que es va fer just després del debat d'investidura frustrat. La CUP cauria del 13,1% dels suports que els enquestats li donaven just després del 27-S fins al 9% actual, perdent en encara no dos mesos 4,6 punts. Això sí, repetiria els 10-11 diputats del 27-S. El desacord, però, també passa factura a Junts pel Sí, que si bé segueix sent a molta distància la primera força, també registra un lleuger descens d'1,2 punts amb una projecció d'entre 58 i 61 diputats, per sota dels 62 actuals. La dada indica, doncs, que part del potencial votant de la CUP se'n tornaria a l'abstenció, tenint en compte que tampoc Junts pel Sí capitalitza el descens dels cupaires, si bé tot el contrari.

Qui sí que capitalitzaria, segons el CEO, una eventual desfeta en el flanc sobiranista és Ciutadans, a qui el sondeig atribueix una intenció directa de vot del 13% i una projecció d'entre 28 i 31 escons, fins a sis més que els actuals 25. El creixement de Ciutadans passaria factura al PP, que segueix en caiguda lliure i podria arribar-se a quedar com a última força al Parlament, per darrere de la CUP, amb entre 9 i 10 diputats i una intenció directa de vot del 3%. El PSC mantindria el nivell de suport del 27-S amb una forquilla d'entre 15 i 17 diputats -ara en té 16. Catalunya Sí que es Pot no remunta amb una forquilla d'entre els 9 i els 11 diputats actuals.


Referèndum igualat
Com en el baròmetre del mes d'octubre, l'enquesta del CEO dibuixa un empat entre el sí i el no a la independència en cas que demà es fes un referèndum a Catalunya. En aquesta ocasió el no obté un 48,2%, mentre que el sí se situa en el 46,6%, unes dades que, segons el director del CEO, Jordi Argelaguet, suposen un "empat tècnic". La proximitat amb el baròmetre anterior fa que gairebé no hi hagi canvis i que l'independentisme -que va tenir una forta pujada en l'anterior sondeig- baixi una dècima i el no en pugi quatre.
http://www.ara.cat/politica/CEO-eleccions-Parlament-Catalunya-CUP-JxSi-CSQP-PSC-PP-C-s_0_1478252273.html