9 de juny del 2018

09.06.2018 - Batet ofereix recuperar els 45 punts de Puigdemont i una reforma constitucional viableL'únic punt que el PSOE descarta posar sobre la taula és el que feia 46: el del dret a decidir


09.06.2018
 Meritxell Batet


El nou govern espanyol va concretant la seva proposta per fer front al procés. La nova ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ofereix a la Generalitat recuperar el document de 45 punts que Puigdemont va presentar fa més de dos anys a Rajoy i abordar inversions desateses fins ara per l'executiu espanyol.

L'endemà del primer consell de ministres del nou govern de Pedro Sánchez, Batet ha assegurat que hi ha marge per al diàleg des de la confiança i la lleialtat.

"És fonamental el respecte a les regles de joc, al marc jurídic establert, a la Constitució, a l'Estatut d'Autonomia i a la resta de normes, però hi ha moltes coses per fer. Hi ha mesures polítiques que es poden impulsar"
La ministra parla de tres mesures concretes:

"Es poden reprendre els 45 punts que va enviar el senyor Puigdemont a l'anterior president del govern, es poden recuperar inversions desateses durant molt anys per part del govern d'Espanya i que són molt necessàries per Catalunya i es poden també abordar reformes legislatives que van ser declarades inconstitucionals"

Un document que tenia 46 punts
Batet i el PSOE fan referència al document que Puigdemont va presentar a Rajoy i parlen sempre de 45 punts. Les demandes eren 46, però hi ha un punt que els socialistes ja han bandejat. És el primer, que fa referència al dret a decidir.

Puigdemont va presentar el document a l'abril del 2016. Va anar a Madrid a reunir-se amb Rajoy amb dos documents sota el braç. En un hi havia les 46 demandes al govern espanyol, que multiplicava per dos el document de 23 temes que el seu predecessor, Artur Mas, va presentar a Rajoy el juliol del 2014. L'altre document era un llistat del que el govern català considera incompliments per part de l'executiu espanyol.

Reforma constitucional viable
La ministra, que ha participat en un acte del PSC sobre la "reforma constitucional", ha recordat que es pot parlar de tot sempre dins del marc legal i la lleialtat institucional.

"Confiança i lleialtat institucional que nosaltres oferim, però que també reclamem"
Parlar de tot inclou també una reforma constitucional, que Bater qualifica d'"urgent, viable i desitjable" per avançar cap a un model federal.

Batet també ha parlat sobre la conversa (telefònica) que van mantenir Sánchez i Torra, i diu que va ser cordial i que van acordar veure's aviat.