9 de juny del 2018

El govern de Sánchez certifica la fi del control previ de les finances de la GeneralitatLa ministra ha assegurat que "el dret a decidir de Catalunya està absolutament fora de qualsevol discussió"

08.06.2018
Primer Consell de Ministres del govern de Pedro Sánchez. L'endemà de la presa de possessió dels ministeris respectius, l'executiu socialista s'ha reunit per primer cop al Palau de La Moncloa en Consell de Ministres. La roda de premsa posterior ha estat marcada per les finances catalanes.

La ministra portaveu d'Educació i de Formació Professional, Isabel Celaá, ha explicat que una de les primeres mesures que han pres és donar la instrucció als bancs que facilitin la liquiditat a la Generalitat sense haver d'esperar el vistiplau d'Hisenda:

" Hem determinat que es donin instruccions als bancs perquè el govern de Catalunya pugui fer front als pagaments, que li corresponen a un govern autonòmic, sense la necessitat de passar per la supervisió d'Hisenda."
Aquesta mesura certifica la fi del control previ de les finances catalanes que va aplicar l'exministre Montoro 15 dies abans del referèndum de l'1 d'octubre. L'objectiu era certificar que cap partida anava destinada al referèndum.

Des d'aquell moment i fins ara, el govern espanyol, ha estat la responsable de pagar directament els serveis "fonamentals" i "prioritaris" de la Generalitat, com ara educació, sanitat, serveis socials i també nòmines públiques.

Vinculat al 155
Al desembre, el ministeri d'Hisenda va vincular el control amb l'aplicació de l'article 155. Amb l'arribada del nou govern de la Generalitat, la mesura tenia els dies comptats. De fet, la conselleria d'Economia explica que ja feia uns dies que podi fer els pagaments amb normalitat.

Ara, els comptes de la Generalitat queden subjectes a un control a posterior mensual. Aquest control es va aprovar el 2015 i està vinculat també amb l'accés al Fons de Liquiditat Autonòmic, el FLA.