18 de novembre del 2022

La primera referència escrita coneguda de "català" i "Catalunya", any 1115

 
 

 
 
El “Liber Maiolichinus de Gestis Pisanorum Illustribus", escrit en llatí entre els anys 1115 i 1120, destaca per contenir la referència més antiga coneguda als catalans «catalanenses», tractats com a ètnia, i a Catalunya «Catalania», com la seva pàtria. Ramon Berenguer III és anomenat «dux Catalanensis» (duc català), «rector Catalanicus» (dirigent català), «Catalanicus heros» (heroi català), «Barchinonicus heros» i «Pyrenee regionis rector».

Poema que narra la croada pisana-catalana de 1113-1114 contra el niu de pirates sarraïns que suposava l'Emirat de Mayūrqa. L’expedició va ser acabdillada per l'arquebisbe de Pisa Pere II i el comte Ramon Berenguer III el Gran. Aquest document atribuït a Laurentius Veronensis  i a Henricus Pisanus recull multitud de dades històriques contrastables documentalment.
 
«Atque sequuntur, eos Baleares esse putantes. Hii se Christicolas Catalanensesque fatentur» (I pensant ser aquells balears, mes ells manifestes que són cristians i catalans).

«De medio cursu terras spectabat et undas, Cum Catalanensi de litore classis abibat» (Al migdia, quan aixecant el sol mirava les terres i els mars, del litoral català partia l'armada)

«Egregiumque virum Catalania tota frequentans, Sardanieque comes celso celebrabat honore» (I acudint tota Catalunya  i el comte de Sardenya, li celebraven amb aclarit honor)

«Et Catalanensis quidam bene promtus in armis, A portu pariter per portas ingredientes, Invadunt Ebusum » (I el català molt destre en el maneig de les armes, entrant junts per les portes des del port envaeixen Eivissa)

«Undique discurrens rector Catalanicus hostes Dissipat, et socios ortatu divite firmat Ampurie fortes equites et Rusilienses, Subsidiando duci, dant plurima funera Mauris» (Discorrent per tot arreu el cabdill de l'exèrcit català, dispersa els enemics i anima els seus amb eloqüent arenga. Els forts cavallers d'Empúries i de Rosselló secundant al seu duc, fan gran estrall als moros).
 
 Publicat per Vibrant a Facebook
 
 
 
 
___