8 de novembre del 2023

Negociacions 7.nov.2023 - Puigdemont demana suspendre el procés al Tribunal de Comptes: no el pot jutjar abans que el Suprem

 

 


Reclama al Tribunal de Comptes la suspensió de la vista del dia 17 i del procediment contra el Govern

 

 
 
El Nacional - Marta Lasala  - Foto: Efe  - 7.nov.2023
 
El president a l'exili, Carles Puigdemont, i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí han demanat al Tribunal de Comptes (TCu) la suspensió del judici contra el Govern per les despeses de l'1-O i la projecció exterior de la Generalitat. Els tres eurodiputats argumenten en un escrit que l'existència d'un procediment al Suprem per la mateixa causa impedeix que el Tribunal de Comptes pugui continuar el procés fins que no hi hagi sentència ferma a la jurisdicció penal contra ells.

 

El 17 de novembre el Tribunal de Comptes té previst el judici contra 35 excàrrecs dels governs d'Artur Mas i de Carles Puigdemont, als quals la fiscalia reclama 3,2 milions d'euros -i Societat Civil Catalana, 5,3 milions- per les despeses de l'1-O i de la promoció de Catalunya a l'exterior entre els anys 2011 i 2017.

 

El TCu  (Tribunal de Comptes) no pot pronunciar-s'hi

La defensa de de Puigdemont, que dirigeix Gonzalo Boye, demana la suspensió d'aquesta vista del dia 17 i del procediment contra el Govern, i s'empara en la doctrina fixada per la Sala Tercera del Tribunal Suprem que estableix que "el Tribunal de Comptes no pot pronunciar-se en cap cas sobre la responsabilitat comptable derivada d'una conducte presumptament delictiva mentre no existeixi una resolució penal ferma, que declari si en efecte es tracta de fets constitutius de delicte".

 

A l'escrit, la defensa de Puigdemont admet que no és incompatible el procediment a diferents jurisdiccions, però puntualitza que això no vol dir que pugui dur-se a terme de manera simultània. Adverteix que el procediment penal contra els tres eurodiputats és un "element previ, fonamental i necessari per poder determinar qualsevol responsabilitat comptable". "És més, podria donar-se resolucions contradictòries vulnerant greument els drets dels demandants", argumenta.

 
 

Suspensió del judici

Per tot plegat, els tres eurodiputats reclamen la suspensió del judici del dia 17 per tal de salvaguardar el dret a la presumpció d'innocència i el dret a la defensa dels encausats, en relació amb el dret a la tutela judicial efectiva i a un procés amb totes les garanties.

 

A l’audiència prèvia, que es va celebrar el 16 de desembre passat a Madrid, el Tribunal de Comptes ja va rebutjar verbalment la suspensió de la causa catalana, malgrat que les defenses van insistir que la Generalitat no ha estat perjudicada, i ara tampoc ha acceptat els recursos pendents, la majoria de codemandats d'ERC.

 

Puigdemont i Comín estan processats en rebel·lia al Tribunal Suprem per malversació agreujada i desobediència per organització de l'1-O, mentre que Ponsatí només està processada per desobediència.

 
 
 
RECORDEM  QUE EL TRIBUNAL DE CUENTAS ESTÀ  CONSTITUïT  PER MEMBRES  ANÒMALS  SEGONS  UNA  DEMOCRÀCIA  NORMAL:
 
>>  MIREU EL TAG:     Tribunal de Comptes (27)  +  Tribunal de Cuentas (3)
 
I COMPROVAREU  QUÈ  ÉS UNA FONT IMPORTANT  DEL  'LAWFARE'  (JOC BRUT  AMB  LES LLEIS)  QUE  S'APLICA  AL  PROCÉS DE CATALUNYA


 
__