10 d’agost del 2009

Entrevista: Joaquim Nadal conseller de Política Territorial i Obres Públiques


9 d'agost del 2009
.....
-Però mirant al futur, per exemple, el 2010 hi haurà AVE Madrid-València, mentre que les obres entre Barcelona i València no hauran ni començat.
-També aquí hi ha hagut un canvi de perspectiva amb l'arribada del ministre Blanco fent una aposta explícita pel Corredor del Mediterrani que no havia fet mai el govern espanyol. El compromís és que hi hagi quatre vies entre València i França.
.....

-No haver obtingut l'acord de finançament significava un problema per abordar les inversions en obra pública en els pròxims anys?
-Ho ha sigut en relació a tot el govern, no específicament a les obres públiques.

-Però la licitació ha baixat un 35% els sis primers mesos de 2009.
-Hem de fixar-nos més en el que s'està executant que no en el que es licita. El que garanteix ocupació és l'obra en producció, no la licitació. Tenim 9.500 milions d'obra en producció. Això és molt. Si que és cert que si no se segueix licitant, els anys futurs patiran d'obra en execució.
Però s'ha hagut de recórrer més que mai a mètodes extrapressupostaris.
Hem buscat fórmules per finançar les nostres obligacions a l'hora de fer jutjats, escoles, comissaries o hospitals, no només en obra pública. Crec que no som prou conscients de la quantitat d'obra en serveis que està en marxa. Això no té precedents en els darrers 25 anys, independentment del mètode de finançament utilitzat. Hem fet servir tot el que teníem a les mans per no aturar una resposta a les necessitats del país.

-L'obra que s'endú bona part d'aquests diners és la línia 9, que s'ha convertit en un cavall de batalla entre vostès i l'oposició. ¿Tots els problemes de la L9 són imputables a l'avantprojecte de CiU?
-Quan la llancen són incapaços d'entendre la dimensió del que estan llençant. Ho fan sense finançament, amb una adjudicació única de 3.000 milions d'euros i amb prou feines la comencen. Quan arriba l'hora de la veritat tot són problemes. Per això és un escàndol que CiU faci llenya de la L9. Ho van deixar tot empantanegat. Ara li tenim el peu al coll, a l'obra.

-Però segueixen havent-hi problemes,
com la tuneladora encallada a la Zona Franca.
-És un problema menor, que afecta només els elements de tall de la tuneladora i que està en vies de solució. Només li queden 10 o 15 metros de recorregut difícil. El manteniment de les tuneladores és complicat, però el problema està resolt.
....


-Però una de les peces claus del Corredor del Mediterrani ha de ser una autovia que complementi la AP-7. El Pacte garanteix una via desdoblada que uneixi la N-II i la N-340 desdoblades sense passar per la B-30?
-Jo crec que queda clara la referència al Corredor del Mediterrani com una necessitat de continuïtat ferroviària i viària. No cal entrar en més detalls.

http://paper.avui.cat/article/societat/171672/portarem/rodalies/metodes/ferrocarrils.html