14 de maig del 2010

L’AVE serà a les portes de l’aeroport el 2013. El Govern treu a concurs les obres de l'intercanviador del Prat


DANI CORDERO - Barcelona - 12/05/2010

El Prat tindrà una nova estació a partir del 2013, si les previsions del Departament de Política Territorial no fallen. El Govern va treure ahir a concurs la seva construcció, que costarà 80 milions d'euros. A falta que el tren d'alta velocitat arribi algun dia a l'aeroport, el centre intermodal del Prat està cridat a ser-ne l'estació durant anys. A més, amb els 17 milions de passatgers previstos el 2025, serà, en un radi de 13 quilòmetres, el tercer intercanviador més gran de l'àrea metropolitana de Barcelona, només superat pels de la Sagrera i Sants. 

Hi confluiran l'AVE, els trens de Rodalies i tres línies del metro sota un edifici singular de forma el·líptica i molt diàfan, projectat per l'arquitecte César Portela. La nova construcció, amb un vestíbul de 8.750 metres quadrats i 21 metres d'alçada, farà desaparèixer l'actual estació de Rodalies i la marquesina que va fer construir la ministra Magdalena Álvarez per convertir el Prat en l'estació de l'AVE de Barcelona el 2007, quan Foment es veia incapaç de complir el calendari promès per arribar a Sants. Aquelles instal·lacions no es van fer servir mai. 

En tot cas, encara hi ha coses pendents. La principal, la decisió que l'AVE faci parada a la ciutat del Baix Llobregat, un fet que permetria ampliar la zona d'influència de l'aeroport de Barcelona fins a Saragossa. Això no es decidirà fins que la nova estació estigui en marxa, segons va afirmar ahir l'alcalde del Prat, Lluís Tejedor, que va explicar que baixar a la nova estació i no haver d'anar fins a Sants com ara permetrà un estalvi de temps de 40 minuts als passatgers.
Des d'allà, la connexió fins a l'aeroport estarà assegurada mitjançant trens llançadora amb freqüències cada sis minuts que en trigaran cinc a arribar a les terminals aeroportuàries. Aquí, però, la connexió depèn d'altres obres en marxa. La nova connexió ferroviària fins a la terminal 1 està prevista com a molt d'hora per finals del 2012, mentre que la de les línies L9 i L2, que també passaran pel centre intermodal, podria estar acabada el 2013. Mentrestant, el projecte per fer arribar l'AVE fins a l'aeroport no ha sortit encara a informació pública.
 
Les previsions de la Generalitat pel 2025 permeten veure que el tren d'alta velocitat serà un dels grans generadors d'usuaris de l'estació, amb 3,7 milions de persones, només superades pels 4,3 milions que mouran a l'estació els trens de Rodalies. Es preveu que 2,2 milions d'usuaris faran servir l'estació per arribar a l'aeroport.

Tres anys d'obres

El projecte licitat ahir també suposa la construcció d'una estació d'autobusos i d'un aparcament subterrani per a 604 cotxes i 122 motos.
Tot plegat es podrà començar a construir a finals d'any, si el concurs no es retarda. L'execució de les obres s'allargarà durant 34 mesos, així que, amb optimisme, el secretari de Mobilitat de la Generalitat, Manel Nadal, va dir que confia que l'obra estarà enllestida el 2013. 
http://www.publico.es/catalunya/312020/l/ave/ser/portes/l/aeroport