11 de juny del 2010

El talp de l'AVE travessa la Meridiana i està a 1 km de la Sagrada Família

Clicar sobre la imatge per veure-la a pantalla sencera

 

Adif obre a corre-cuita el pou de Padilla on a l'agost ajustarà la màquina per al tram crític

Perfora les 24 hores per passar al costat del temple abans de la tardor calenta del Papa i les eleccions


11-06-2010  -  RAMON COMORERA  -  BARCELONA
Dia i nit, cada dia. Així avança la tuneladora de l'AVE, mentre l'Audiència Nacional que tutela les obres pels recursos de la Sagrada Família i AVE pel Litoral no digui el contrari, després de reprendre el 23 de maig la seva ruta subterrània pel carrer de Mallorca. En aquesta data es va completar la parada tècnica de 10 dies al pou de Trinxant, la primera de les quatre previstes en el seu llarg trajecte des de la Sagrera fins a Sants. El talp mecànic va travessar la Meridiana el cap de setmana passat i ja suma 400 metres excavats des que va començar el seu trajecte a la cruïlla amb Biscaia. Ara enfila el tram fins a Marina, on passarà a 50 metres de la façana del Naixement de la Sagrada Família, obra de Gaudí, i a tan sols 4,2 de la de la Glòria que aixequen els continuadors de l'arquitecte modernista. Falta un quilòmetre, nou illes, perquè el trepant passi sota els peus dels milers de turistes que assetgen diàriament el temple.
Després de més de mig any de retard en l'inici de l'excavació, que va passar de setembre del 2009 a març del 2010 en bona part per problemes sorgits al treballar sota l'edifici protegit de la Torre del Fang, les obres s'acceleren. La tuneladora està augmentant el seu ritme per arribar a un avanç mitjà de 10 metres al dia una vegada ajustats la majoria dels seus paràmetres en el tram inicial de Biscaia-Trinxant, on el rendiment a què es va arribar va ser de només 5,8 metres diaris.

El calendari al qual s'enfronta la línia d'alta velocitat pel cor de Barcelona els pròxims mesos és tan complex, o seria més adient dir compromès, com la seva mateixa execució. Per quatre motius. Primer, l'avaluació final per la Unesco a l'agost del risc que suposa el túnel per a les construccions de Gaudí catalogades com a patrimoni de la humanitat (façana del Naixement i cripta). Segon, les sentències, abans de final d'any, de l'Audiència Nacional als dos recursos contra el projecte presentats pel temple i AVE pel Litoral.

En tercer lloc, la visita del Papa a Barcelona per consagrar la nau central de la basílica ni més ni menys que el dia 7 de novembre. I en quarta posició, les eleccions al Parlament que s'han de celebrar com a màxim abans de principis de desembre. Aquests esdeveniments anuncien una tardor calenta i augmenten la pressió, accentuada aquests dies per les noves peticions de suspensió cautelar de les obres, sobre el gestor d'infraestructures Adif i la constructora Sacyr.

PANTALLA GAIREBÉ ACABADA
 Les dovelas apilonades a Sagrara, al costat del pont de Bac de Roda.

Si la tuneladora manté els 10 metres, a mitjans d'agost arribarà al pou que Adif buida aquests dies a corre-cuita a Mallorca-Padilla (els veïns es van manifestar dissabte perquè es treballa fins i tot el cap de setmana). 

 Aquesta  foto del pou de Mallorca/Padilla es del 20-05-2010.  Ara ja han extret la terra del primers 30 metres. Hi ha 6 bombes xuclant aigua dia i nit cap a la clavaguera.  Es en aquest pou a on es van manifestar els veïns dissabte passat, i van impedir durant un rato al matí (de 10 a 13) i un altre a la tarda, que carreguesin la terra del pou en els camions, com a protesta.  Clicar sobre la imatge per veure-la a pantalla sencera. Foto cedida per l'AVE Pel Litoral.


 Una vegada revisada, la màquina seguiria la seva ruta a final de mes per arribar a Marina (inici de la pantalla subterrània de protecció de la Sagrada Família de 104 columnes i acabada en el 95%) a mitjans de setembre.

Durant les setmanes següents s'abordaria l'illa crítica del temple. A final d'octubre, sempre amb permís del subsòl, els tècnics podrien preparar el nou repte modernista, la Pedrera, on s'estudia prendre mesures de protecció.