31 d’agost del 2010

"Tuneladora a punt per creuar la Sagrada Família " - publicat avui a molts diaris, l'arribada del dia 25 agost era falsa

 El frontal de la tuneladora surt pel pou de Mallorca-Padilla

Arriba al pou de Padilla, on es farà la segona revisió de la màquina per enfilar el tram de túnel que passa a tocar del temple.
Foment confirma que el mur de protecció està gairebé acabat.

dimarts 31/08/10 - 02:00 - Barcelona - Xavier Miró // La tuneladora que construeix el túnel del tren d'alta velocitat (TAV) per l'Eixample de Barcelona fa l'última parada abans d'enfilar el tram a tocar de la Sagrada Família. Ha arribat al pou de manteniment situat a la cruïlla dels carrers Mallorca i Padilla. En aquest punt se li farà la segona revisió completa abans d'iniciar el tram que genera més expectació mediàtica a la ciutat i al país. Només ha d'avançar dos xamfrans i passarà pel costat del temple de Gaudí. El darrer mes ha avançat més de tres xamfrans. Com sempre, l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) no dóna cap previsió sobre el pas pel costat del temple. El ministre de Foment va mostrar-se disposat a no passar-hi fins a tenir l'informe dels experts internacionals. Les previsions de calendari llançades darrerament per diverses fonts fan pensar que l'informe no tardarà i que reafirmarà que l'obra està ben pensada, es fa bé i no comporta risc per al temple. Per començar perquè el mateix ministre ha estat disposat a condicionar l'obra i l'espera no pot ser indefinida –perquè el TAV fins a França estigui en marxa el 2012, el túnel ha d'estar acabat l'any que ve–. En cinc mesos s'ha fet un quilòmetre i mig de túnel i n'ha de fer tres i mig més. És a dir, que d'aquí a un any el túnel hauria d'estar perforat per tenir temps de sobres per construir les vies i la resta d'infraestructures i fer les proves de circulació amb trens. En segon terme, l'arquebisbe de Barcelona dóna per fet que, el dia 7 de novembre, quan el Papa visiti la Sagrada Família, la tuneladora ja haurà deixat enrere el temple si no ho impedeix un tribunal. En una informació recent, El Periódico afirmava que el túnel podria passar pel costat de l'església coincidint amb la festa major de la Mercè.


Més aviat que tard 


En qualsevol cas, l'Adif dóna arguments per pensar que el tram es construirà més aviat que tard. Perquè l'altra condició per passar pel costat de la Sagrada Família és que estigui acabat el mur pantalla que s'hi construeix per donar major seguretat. L'Adif confirmava ahir que els 104 pilons verticals que formen el mur ja estan fets i que s'està acabant la biga que els relliga. Totes les mesures d'auscultació del subsòl o de moviment de façanes durant el pas de la tuneladora han donat resultats “inapreciables” a l'eix del carrer Mallorca i “inexistents” als edificis situats a deu metres, segons l'Adif. Les mesures fetes a l'interior i exterior de la Sagrada Família confirmen que la verticalitat dels pilons està molt per sobre dels mínims que requereixen “els rigorosos paràmetres normatius”, segons l'organisme.