23 de juliol del 2011

El Govern obre un expedient a Renfe per "alteracions" a la línia Barcelona-Girona-Figueres

17/07/2011  -   Redacció / ACN
La Generalitat ha presentat un expedient informatiu a Renfe per les "alteracions" en la línia Barcelona-Girona-Figueres que els darrers mesos han motivat les queixes dels usuaris. En l'expedient - que s'aplicarà a d'altres casos si és necessari - el Govern insta Renfe a comunicar-li amb "periodicitat mensual" els índex de puntualitat, generalitzar l'ús dels trens de doble composició en hores punta o establir protocols d'informació en cas d'incidències".

El director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, ha explicat a l'ACN que el Govern ha inclòs en la Llei òmnibus un requisit per canviar la llei ferroviària i possibilitar que la Generalitat sancioni l'operador ferroviari en cas d'incidències. La decisió ha arribat després que l'expedient informatiu obert a Renfe per la vaga encoberta del gener passat deixés clar que l'executiu català "no tenia els instruments suficients per a sancionar l'operadora”, ha dit.


En l'expedient, el Govern insta Renfe a comunicar-li els índexs de puntualitat, a "generalitzar" l'ús dels trens en doble composició en hores punta i a presentar una proposta en dos mesos. També haurà d'informar la Generalitat de la substitució de les unitats 470, que s'han de suprimir dels serveis regionals "per la seva obsolescència", segons Font.


L'executiu català també demana a Renfe que "realitzi una auditoria tècnica en el termini de tres mesos" sobre el material mòbil -els trens- per poder exigir "la responsabilitat corresponent al fabricant". I, finalment, li reclama que lliuri a la Transports i Mobilitat una proposta de protocol per informar els usuaris en cas d'incidències i sobre com millorar la climatització dels vehicles.


Finançament de l'Estat per millorar les "ineficiències" del servei
L'expedient conclou que "determinades ineficiències" del servei de Regionals estan causades per "la mancança de disponibilitat pressupostària" i insta l'Estat a elaborar, conjuntament amb la Generalitat, "un pla de millora de les infraestructures ferroviàries", així com la "dotació d'una aportació econòmica equiparable" a la prevista per al servei de Rodalies.