18 d’abril del 2012

Recoder exigeix a Foment que inverteixi immediatament en el corredor mediterrani





Nova línia ferroviària de mercaderies "provisional" del Port de Tarragona, fins la Zona Franca, Castellbisbal i pel Vallès cap a França. Proposta de la Conselleria de Territori per ser inclosa en els Pressupostos del 2012. Cliqueu a sobre per veure el plano de El Periódico a mida més gran.

 

La Generalitat demana que es corregeixin els pressupostos i que es destinin 186 milions al tercer rail entre Castellbisbal i Tarragona

El conseller de Territori considera que destinar recursos a cul-de-sacs ferroviaris "fa pujar la prima de risc"

 

Dimarts, 17 abril 2012- El Periodico - CRISTINA BUESA - Barcelona  -  El  conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha exigit al Ministeri de Foment que rectifiqui el projecte de pressupostos i inclogui les inversions que tenen retorn econòmic. El responsable de la Generalitat ha assegurat que "seguir destinant recursos a cul-de-sacs ferroviaris [en referència a l'AVE a Galícia] fa pujar la prima de risc". Recoder ha advertit que s'han de prioritzar projectes com el tercer rail entre Castellbisbal i el port de Tarragona i "llançar un missatge contundent als mercats i a la Unió Europea" segons el qual l'objectiu dels pressupostos és apostar per aquelles obres rendibles.

La solució que planteja la Conselleria de Territori i Sostenibilitat a curt termini consisteix a adaptar a ample mixt una de les dues vies de la línia convencional entre Tarragona i el nus ferroviari de Castellbisbal (Vallès Occidental). Es tracta d'un traçat de 82 quilòmetres de longitud i els treballs costarien 186 milions d'euros. Una de les virtuts d'aquesta alternativa, defensen a la Generalitat, és que podria entrar en funcionament en un termini de dos anys, ja que no requereix estudi informatiu ni tampoc tramitació ambiental, ja que s'executa sobre el corredor ja existent.

Territori assegura que l'únic que s'hauria de portar a terme seria redactar el projecte constructiu i després executar les obres, que permetrien connectar els principals centres logístics ubicats entre Tarragona i Barcelona, és a dir, el polígon químic de la capital tarragonina i el port barceloní. Firmes com Basf, Bayer, Seat, Solvay, Celsa o la futura nova terminal de mercaderies Logis Penedès serien algunes de les empreses i centres industrials que es veurien beneficiats.

 

Sense afectació als viatgers

El director de Mobilitat, Ricard Font, ha insistit que aquests treballs no comportarien cap afectació als viatgers de la línia, com ja va passar a Girona entre els anys 2010 i 2012. Pel que fa a l'altre projecte pel qual aposta el PP de Tarragona, que consisteix a rehabilitar el recorregut Reus-Roda, el conseller Recoder ha assegurat que no el descarten però que ara "s'ha de córrer" per aconseguir que el tercer rail sigui una realitat el 2015.
Aquesta adaptació a l'ample mixt d'una de les vies permetria doblar l'actual quota de transport ferroviari, i arribaria als 12 trens al dia. Actualment només circulen entre 10 i 12 transports a la setmana entre el port de Barcelona i ciutats europees com Lió o Milà. Aquests trens travessen el túnel del Pertús per la línia d'ample internacional que hi ha entre Figueres i Perpinyà i, entre el nus de Mollet i l'entrada de Girona també fan servir aquest mateix traçat. No obstant, a la resta del viatge circulen per vies que compten amb un tercer rail, que és la solució que prefereix la Generalitat per al sud de Catalunya.

Aquestes 12 circulacions diàries entre Tarragona i Castellbisbal evitaria la circulació de 340 camions diaris, segons Territori, amb el consegüent estalvi energètic i els avantatges mediambientals que representa.

 http://elperiodico.cat/ca/noticias/societat/recoder-exigeix-foment-que-inverteixi-seguida-corredor-mediterrani-1674603