20 de juliol del 2012

Via lliure a la liberalització dels serveis ferroviaris de viatgers



Divendres, 20 de juliol del 2012- El Consell de Ministres ha aprovat iniciar els tràmits per liberalitzar el servei de transport de viatgers. La ministra de Foment, Ana Pastor, ha anunciat que l'objectiu del Govern central és “racionalitzar” l'oferta de Renfe a la demanda i, sobretot, treure el “màxim partit” a les infraestructures. La liberalització en els viatgers, tal com havien avançat els responsables del ministeri dies enrere als sindicats, s'aplicarà a partir del juliol de l'any que ve.

Pastor ha detallat els deutes de l'operadora però també d'Adif i FEVE (que és la companyia que, principalment al nord d'Espanya, gestiona els ferrocarrils de via estreta) però no ha concretat quina serà la retallada de serveis. La ministra ha insistit que el pressupost d'aquestes empreses cada any és d'uns 2.000 milions d'euros però que “els serveis no són ni eficients ni de qualitat”.

Garantir llocs de treball

La responsable de Foment ha assegurat que aquesta reforma és “perquè no perillin els llocs de treball” i ha fet una crida als sindicats perquè estiguin oberts “al diàleg social”. Els representants dels treballadors ja han anunciat que el 3 d'agost vinent es mobilitzaran contra aquests canvis.

La liberalització del transport de viatgers tampoc suposarà cap excepció per a Catalunya, ha concretat Pastor, ja que en el traspàs de competències de Rodalies i Regionals ja s'especificava que les modificacions que es portessin a terme en aquest àmbit afectarien igualment la xarxa catalana.

FEVE desapareix

Un dels pocs assumptes que sí que s'han concretat, a part dels deutes i dels costos operatius de les empreses ferroviàries, és que a partir de l'1 de gener del 2012 desapareix FEVE. La part vinculada al transport passarà a Renfe i la d'infraestructures a Adif.

“L'objectiu és que abans que s'acabi la legislatura les pèrdues a Renfe han de ser zero”, ha advertit Pastor en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. També ha avançat que desapareixeran organismes vinculats al seu ministeri.

Cost per als ciutadans

A més de relacionar que a partir del juliol de l'any que ve Renfe se separarà en quatre societats estatals (Viatgers; Mercaderies; Fabricació i Manteniment i Arrendaments), la ministra ha insistit que no és just que, per exemple, el percentatge de quota de mercaderies a Espanya sigui del 4% però que en canvi el cànon que paguen les empreses “no cobreixi el servei”.

També ha advertit que en 176 estacions de Mitjana Distància el 2011 no es va arribar a un passatger diari i que s'ha de “racionalitzar”. A més a més, ha advertit que en recorreguts com en trens hotel el passatger paga el 50% del bitllet però la resta “ho paguen tots els espanyols”.