21 de novembre del 2012

'The Guardian' explica la història de Catalunya





El diari anglès destaca que al 1714 "les institucions catalanes van ser abolides"

El diari anglès The Guardian ha iniciat una sèrie sobre la secessió titulat: "Catalunya trencarà Espanya?" per analitzar l'actual situació política des de diversos punts de vista.
El rotatiu britànic ha fet un repàs de la història de Catalunya on ha recordat que "Aragó i Catalunya van mantenir les seves lleis, costums i llengües", i que "els territoris a l'altra banda dels Pirineus (Rosselló i Montpellier) són ara part de França".


The Guardian ha destacat que Sicília, Sardenya, Malta i el sud d'Itàlia "van formar part de l'imperi catalano-aragonès". Així mateix ha destacat la reconquesta catalana als territoris de València o el finançament de la conquesta d'Amèrica.

Tampoc no hi han faltat les referències a "la caiguda de Barcelona sota l'exèrcit borbònic l'any 1714. Les institucions polítiques de Catalunya van ser abolides, les seves antigues lleis van ser substituïdes per les de Castella i l'status de la llengua catalana va ser revocat".


Un altre dels articles està relacionat amb les tradicions catalanes. "No és per als catalans la sang i la suor de la plaça de toros. En el seu lloc, construeixen castells humans". "El 2010, la Unesco va declarar els castells patrimoni immaterial de la humanitat", ha remarcat.

 
Després d'explicar com es construeix un castell, el diari ha afegit als seus lectors que la sardana és "el ball nacional" de Catalunya. Que és "una mica com l'hoquei patins, només que no tan emocionant". També ha recordat que la primera referència escrita és de 1552.


Els calçots també han ocupat un lloc destacat en aquesta informació de The Guardian, que ha indicat que "es va conrear per primera vegada al voltant de la ciutat de Valls i és exclusiva de Catalunya". "Es podria descriure com una ceba de primavera amb aspiracions de ser un porro", han reblat.


"Quan tots hagin menjat fins a omplir-se -generalment 10-20 calçots per persona- la calçotada conclou amb salsitxes i costelles de xai a la graella sobre el foc de llenya", ha conclòs el rotatiu.