29 de desembre del 2012

Condemnats dos banquers a Islàndia per concedir préstecs fraudulents
Primera sentència contra un dels bancs que van dur l'economia islandesa a prop del col·lapse financer

Un tribunal islandès ha condemnat dos exbanquers a nou mesos de presó per haver concedit préstecs fraudulents. Aquesta és la primera sentència a Islàndia contra els responsables d'una de les tres principals entitats financeres que van portar l'economia del país a prop del col·lapse el 2008. Els tres bancs islandesos més importants es van ensorrar a causa de grans deutes contrets durant una ràpida expansió a l'estranger. Glitnir va ser el primer a caure després del col·lapse de Lehman Brothers, que va provocar la congelació dels mercats internacionals de crèdit.

Aquest divendres, un tribunal de Reykjavik ha condemnat l'expresident executiu de Glitnir, Larus Welding, i l'excap de finances corporatives, Gudmundur Hjaltason, a nou mesos de presó cadascun. Els fiscals han apuntat que tots dos van aprovar un préstec de manera il·legal a una empresa, propietària de les accions de Glitnir, per reflotar-la. L'operació va comportar pèrdues de 53,7 milions d'euros.

La fiscalia havia sol·licitat penes de cinc anys i mig de presó però finalment els condemnats només hauran de complir tres mesos de presó perquè la resta de pena ha quedat en suspens.

(Ahir a la tarda (28.12-2012) vaig sentir aquesta notícia per la ràdio, però cap diari la difonia fins les 1 de la matinada, és estrany. Vilaweb s'en fa ressó avui al matí (29-12-2012). Aquestes notícies son subversives, hi ha interesos perquè es difonguin com menys millor. Cuca de Llum)

Més notícies de les admirables reaccions del poble d'Islàndia a la crisi al nostre tag: