7 de maig del 2013

Sala i Martín: “La manera més ràpida d'acabar amb la crisi seria marxar d'Espanya"


El professor d’economia assegura que el PSC “embolica la gent” quan parla del dret a decidir però rebutja alhora la independència

 
Manel Bosch
El professor d’economia a la universitat Pompeu Fabra i a la Columbia (EUA), Xavier Sala i Martín, ha contradit avui a la tertúlia de RAC1 el PSC i els altres partits que afirmen que, abans d’assolir la independència, cal sortir de la crisi. Sala i Martín ha recordat que a Catalunya “desapareixen” 16.000 milions d’euros cada any pel dèficit fiscal i que, a més, el país es veu obligat a retallar entre 3.800 i 4.5000 milions del seu pressupost exercici rere exercici. Per això ha defensat que en realitat “els calés hi són”. “Si vivim aquesta situació de crisi i angoixa- ha continuat- és única i exclusivament perquè som part d’Espanya”, ha sentenciat. Per això ha conclòs que “la manera més ràpida d’acabar amb la crisi seria marxar”. 
L'economista ha acusat el PSC de “no tenir ni idea de què està dient” quan parla del dret a decidir però s'oposa a la independència. Ha sigut molt dur amb el fet que Pere Navarro reivindiqui el dret a decidir però el desvinculi de l'aposta per l'Estat propi. “Això és embolicar la gent”, ha reiterat. “De què collons estem parlant?”, s’ha preguntat, abans de recordar que l’actual procés té a veure precisament amb “si volem ser independents o no”. “Aquest és el debat”, ha insistit l'economista.

Sala i Martín considera que el partit encapçalat per Navarro en realitat vol “embolicar la troca” ja que la indefinició que manté és la seva posició per evitar perdre vots a Espanya i a Catalunya.


No hi ha majoria, segons Antich
El director de La Vanguardia, José Antich, ha assegurat a la mateixa tertúlia que hores d'ara no hi ha una “majoria política” al Parlament per garantir una consulta no pactada amb l’Estat. També ha recordat que entre els partidaris sobre el dret a decidir hi ha posicions més enllà de l’independentisme o el mantenir l’actual situació, com ara el federalisme, al·ludint als socialistes. Per això ha argumentat que no s’hauria de plantejar un referèndum només en clau de ‘sí’ o ‘no’.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/05/sala_i_martin_al_psc_el_debat_es_si_volem_ser_independents_o_no_94041.php