14 d’abril del 2016

"Via fora els adormits", opuscle antiborbònic del 1734




Opuscle polític antiborbònic, publicat a Barcelona el 1734, en el qual es reivindica la restitució de les constitucions catalanes abolides per Felip V de Castella.

L’autor —anònim— fingeix l’existència d’una carta de Mr. Broak, secretari del plenipotenciari anglès Mitford Crow (que havia signat el pacte de Gènova amb els representants catalans, el 1705), i la resposta d’un català cognomenat Vallès. És un al·legat a favor de les constitucions i de la utilitat comuna que representaria llur restabliment, a més d’una denúncia de l’incompliment del pacte per part dels anglesos, que s’havien compromès a fer respectar aquestes constitucions. La publicació d’aquest opuscle, vint anys després de la derrota, prova la persistència de la consciència nacional catalana, confirmada per l’aparició, el 1736, del Record de l'aliança fet al sereníssim Jordi August, rei de la Gran Bretanya. L’opuscle Viaforaelsadormits aparegué també en una traducció francesa contemporània, i fou reeditat en català per La Veu de Catalunya (1898).

http://1714.mhcat.cat/

Gran Enciclopèdia Catalana

http://www.enciclopedia.cat/enciclop%C3%A8dies/gran-enciclop%C3%A8dia-catalana/EC-GEC-0070301.xml?s.q=Via+fora+els+adormits#article-top 

 



"Via Fora"

Desde molt abans del S. XIII, "Via Fora" (tots al carrer) era un crit que utilitzava la població civil catalana quan es veien amenaçades les seves terres o les seves pertinences per agresions forastereres, tenien l'obligació d'acudir al toc de sometent tots els homes menors de 60 anys i majors de 16 quan la terra o el poble es veia en perill.

Aquest crit fou utilitzat en una carta antiborbònica fent una crida als catalans per seguir lluitant per defensar les llibertats arrebassades al 1714 reivindicant la creació d'un domini català que amb utilitat de l'Europa podia reviure, o bé la creació d'una república lliure de Catalunya o una república o regne d'Aragó, aliada a una república galaico-portuguesa.

Posteriorment Francesc Macià també utilitzar el "Via Fora" per alliberar Catalunya:

"Via fora, catalans!
Lluitem per aquesta terra immortal que és Catalunya i
no podem ésser vençuts!
Què seria d'una joventut sense rebel·lia ? Què seria
d'una vida sense dignitat?
Vius o morts, per Catalunya i la seva ànima immortal!"
(Francesc Macià).