12 de desembre del 2013

Avui comença el Simposi "Espanya contra Catalunya". Link per a seguir·ho en directe.





Comença el simposi Espanya contra Catalunya a l’IEC enmig d’una forta polèmica política

 
Actualitzat el 12.12.2013 a les 12:44
L’Institut d’Estudis Catalans acull durant tres dies el simposi Espanya contra Catalunya: una Mirada Històrica 1714-2014. Les jornades han generat polèmica fins i tot abans de començar. El PP, UPyD i Ciutadans han denunciat el simposi a la fiscalia perquè diuen que incita a l'odi. 

En la inauguració, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha assegurat que les jornades no tenen cap pretensió d’imposar res i ha lamentat que hi hagi dirigents polítics que “vulguin utilitzar la història” per guanyar unes posicions que no van aconseguir a les urnes.

En el discurs, Homs ha volgut distingir entre la societat espanyola i les institucions, amb les quals ha estat especialment dur perquè considera que la polèmica al voltant del títol del simposi no és més que una excusa. “El que molesta de veritat és la possibilitat de conèixer la nostra història col·lectiva”, ha dit.

Sobre el debat sobre el títol també n’ha parlat el director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Jaume Sobrequés, que ha assumit “en exclusiva” la responsabilitat d’haver-lo escollit. Al seu torn, el conseller ha fet una crida a no convertir la història “en una mena de roc per tirar-se’l pel cap” ni per “legitimar cap intent de millorar la situació política”.
http://www.btv.cat/btvnoticies/2013/12/12/comenca-el-simposi-espanya-contra-catalunya-a-liec-enmig-duna-forta-polemica-politica/


>>VÍDEO EN DIRECTE: http://www.vilaweb.cat/noticia/4161426/20131212/simposi-espanya-catalunya-directe.html

   Inici de la sessió d'avui.  El Simposi s'allargarà fins demà divendres i  dissabte 14 dec es clourà.


Fontana: "No han après res de 300 anys d'intents d'assimilar Catalunya a Castella"
Mar Sabé
El catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Fontana, ha assegurat aquest matí, en la presentació de la seva ponència al simposi 'Espanya contra Catalunya' que segueix existint un intent d'assimilació de Catalunya a una província de Castella tot i que fins ara sempre ha fracassat.(...) Segons Fontana, tot i que no ho han aconseguit, des de l'Estat es continua amb la voluntat de reducció de Catalunya a una simple província de Castella, a la seva assimilació forçada dins d’Espanya.(...)  “Han estat sempre la pròpia família i l’entorn ciutadà els transmissors de l’herència dels sentiments i la cultura catalana”, ha explicat l’historiador. 
  
Fontana ha fet un repàs històric als últims 300 anys de Catalunya en la sessió inaugural del simposi ‘Espanya contra Catalunya’ que s’està duent a terme des d’avui fins dissabte a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans. En la conferència, titulada, ‘Espanya i Catalunya, 300 anys de conflicte polític’, el catedràtic ha repassat els fets històrics amb dades i cites dels protagonistes, des del 1714 fins a l’actualitat.(...)  “la continuïtat d’aquests 300 anys d’història no es pot entendre si s’oblida que per sota dels esdeveniments i les repressions, hi ha hagut un procés col·lectiu que ha permès preservar la identitat i la llengua”.

“A vegades pot semblar ocult [aquest procés col·lectiu], però surt a la llum quan perillen els seus drets”, ha explicat, mentre relacionava aquesta afirmació amb les multitudinàries manifestacions que s’han fet a Catalunya a favor dels drets dels catalans des de la mort de Franco fins a l’actualitat. Ha fet especial èmfasi a la manifestació de l’11 de Setembre de 1977 en la que es proclamava ‘Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia’, i la de l’11 de Setembre del 2012, que ja estava encapçalada pel lema ‘Catalunya, nou Estat d’Europa’.  
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/12/fontana_no_han_apres_res_de_300_d_intents_d_assimilar_catalunya_a_castella_97575.php