9 de gener del 2014

Santiago Niño Becerra a 8TV (vídeo de 33 min): "no es publiquen les balances fiscals perquè no es vol evidenciar la desigualtat entre territoris"

Santiago Niño Becerra a 8TV, el 8 gener 2014. Foto El Singular Digital.



L’economista critica que "l’Espanya productiva té dèficit i l’Espanya subsidiada en té molt menys"

Nerea Rodríguez
El catedràtic d'Estructura Econòmica de l'Institut Químic de Sarrià (IQS) Santiago Niño-Becerra ha desmuntat l’Estat autonòmic, per les desigualtats entre els diferents territoris que formen l’Estat espanyol. En aquest sentit, ha carregat contra el president extremeny, José Antoni Monago, qui diu que Extremadura té molt poc deute públic: “I té raó, no arriba al 15%, perquè té un superàvit fiscal interregional del 17%”.
 


En canvi, segons ha explicat l’economista, Catalunya té un dèficit del 8% i ha d’emetre deute públic, al voltant dels 52.000 milions d’euros, una barbaritat, i ha afegit: “Galícia, Astúries i Castella i Lleó estan igual que Extremadura. Mentre que País Valencià i les Illes Balears estan com Catalunya”. “I no es vol parlar d’aquesta realitat”, ha criticat.
 


En una entrevista al programa ‘8 al dia’, Niño-Becerra també ha afirmat que “l’Espanya productiva té dèficit i l’Espanya subsidiada en té molt menys, i ha advertit que “tenim una imatge regional falsa, fictícia”. Per això ha assegurat amb contundència que “Monago no té raó, perquè només parla d’una variable, i l’altra la ignora”, mentre que “Mas no posa tant l’accent en aquesta pel·lícula, Monago en canvi parla molt”.
 


Sobre les balances fiscals, l’economista ha opinat que no es publiquen les balances fiscals perquè no es vol evidenciar la desigualtat entre territoris. “Això no és política. A Catalunya es parla poc d’això”, ha insistit. 


Segons ell, el tema de la independència s’hauria de tractar en tres fases

> “tema econòmic (la pasta)
> les competències que estan pendents de transferir (que són 37), 
>  i després parlem de la independència”.
 


Finalment ha recordat que “Montoro ara diu a les regions que han d’arribar a l’1% de dèficit”. “I qui ho té més fàcil? Catalunya o Extremadura?”, ha preguntat per després respondre: “Extremadura, perquè poden emetre més deute públic per finançar el seu dèficit. A Catalunya la via seran estisores”. 
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/01/nino-becerra_desmunta_l_estat_autonomic_98003.php 



7/01/2014   Josep Cuní ha entrevistat el catedràtic d’Economia d’IQS, Santiago Niño-Becerra, a 8 al dia. (Vídeo de 33 min)




(A l'entrevista es parla de molts més temes que els d'aquest breu resum de 8TV):

El catedràtic Niño-Becerra ha assegurat que les previsions que fa el govern espanyol per al 2014 no són certes: “S’està falsejant la realitat” assegurava el professor, ja que considera que “ni el mateix Govern es creu que l’atur baixarà del 25%”.

Sobre el procés sobiranista a Catalunya Niño-Becerra ha deixat clar que el primer que ha de buscar el govern de la Generalitat són els diners: “Primer la pasta, segon les transferències pendents, tercer, si de cas, la independència”.


Resum d'aquesta entrevista  per Transversàlia-DUI.cat al facebook : El catedràtic diu que si els diners de Catalunya es quedessin aquí, no tindria dèficit propi i el deute es podria liquidar en tres anys.

El catedràtic d’estructura econòmica de la Universitat Ramon Llull, Santiago Niño-Becerra, ha explicat avui que Catalunya dóna a Espanya el 8,7% del seu PIB, cosa que es tradueix en un total de 16.000 milions d’euros anuals. I ha assegurat que si aquests diners es quedessin a Catalunya, no tindria dèficit de comptes propi i el deute del país es podria liquidar en tres anys, "i no hi hauria cap retallada”. 

(Cuca de Llum us recomana aquest programa amb S. Niño Becerra  què s'emet el primer dilluns de cada mes a 8TV)