13 de març del 2014

El Bundestag alemany ja debat sobre Catalunya



Per primer cop la consulta catalana apareix en el plenari, pel suport que Berlín va donar a la via del Kosovo
 
Lluís Bou - 13/03/2014
El Bundestag alemany (Parlament) ha debatut avui per primera vegada sobre la consulta sobre la independència de Catalunya, davant l'evidència que tard o d'hora aquesta qüestió estarà sobre la taula a Europa.


El legislatiu alemany debatia sobre la crisi de Crimea, quan la qüestió s'ha desplaçat cap a l'actitud del govern d'Angela Merkel respecte als diferents processos d'autodeterminació que estan oberts també a la UE. L'oposició comunista ha recriminat al govern que abonés en el seu moment les aspiracions secessionistes de Kosovo, que van ser unilaterals. 


"Amb Kosovo es va obrir la capsa de Pandora", ha subratllat el líder die Linke (comunistes), Gregor Gysi, portaveu del principal partit de l'oposició a Alemanya davant la gran coalició de democristians i socialdemòcrates que lidera la cancellera. 


Segons l'opinió de Gysi, en avalar la independència de Kosovo "es va violar el dret internacional" i els qui la van abonar han d'aclarir ara per què rebutgen en altres regions el que van permetre en aquella antiga província sèrbia. "Els bascos es pregunten per què ells no tenen dret a convocar un referèndum per decidir si volen pertànyer a Espanya; els catalans es pregunten per què ells tampoc no poden convocar un referèndum sobre la seva pertinença a Espanya; i també els ciutadans de Crimea", ha advertit Gysi barrejant tots els casos. 


Poc abans, en el seu discurs davant la cambra, Merkel ha rebutjat qualsevol comparació del cas de Crimea amb el de Kosovo, on l'OTAN va efectuar una intervenció militar sense mandat de l'ONU que a la fi va acabar portant a la independència d'aquesta antiga província sèrbia. "La intervenció a Kosovo es va donar després que la comunitat internacional observés impotent operacions de neteja ètnica i que Rússia bloquegés de forma permanent tota resolució del Consell de Seguretat de l'ONU", ha recalcat la cancellera.
www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/03/el_bundestag_alemany_ja_debat_sobre_catalunya_99345.php

 

El procés català es cola al Bundestag en el debat sobre Crimea

El catalans es pregunten per què no poden convocar un referèndum sobre la seva pertinença a Espanya”, diu el líder de l'oposició a Merkel durant un debat sobre la crisi a Ucraïna

13/03/14 11:04 - Berlín - Efe -El dret dels catalans i també dels bascos a convocar un referèndum sobre la seva independència s'ha colat en el debat sobre la crisi ucraïnesa que s'ha celebrat aquest dijous al Bundestag -parlament alemany-, on l'oposició ha recriminat al govern que donés suport en el seu dia a les aspiracions secessionistes de Kosovo.