28 de juliol del 2015

Artur Mas defensa la hisenda pròpia com l'única via de garantir l'autogovern


Foto: ACN


Dimarts 28 de juliol de 2015 - ACN

El president de la Generalitat afirma que ara només calen les "condicions polítiques" per posar en marxa el sistema fiscal català

 El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat que disposar d'una hisenda pròpia és l'única garantia perquè Catalunya gaudeixi d'un autogovern efectiu. "Aquest és l'intent més seriós de construir una hisenda pròpia en els darrers 300 anys. Estem apunt i estem preparats després d'aquests dos anys de feina. Tenim les idees i tenim les persones i ara calen les condicions polítiques per portar aquest projecte a la pràctica", ha declarat Mas durant la clausura aquest dilluns de la jornada de presentació de la nova administració tributària de Catalunya.

"Crec que tenim una gran oportunitat al davant de construir una cosa diferent i millor. La hisenda espanyola és moderna, però no ha evolucionat prou com altres models que es troben a Europa i la resta del món", ha sentenciat Mas. El president ha celebrat que l'informe sobre la hisenda pròpia sintetitza el millor d'altres models fiscals, davant la "necessitat" de tenir un sistema fiscal que és una garantia d'un autogovern efectiu. "Sense hisenda no hi ha autogovern i sense autogovern no hi ha projecte de país", ha conclòs.

Mas ha considerat un "error" de la Transició no haver apostat per tenir una hisenda pròpia a Catalunya. "En aquell moment es va considerar un tema menor i aquell error ha tingut conseqüències greus", ha afegit el president, que ha reconegut que Catalunya pateix un infrafinançament i que està per sota de la mitjana en recursos per càpita, tot i l'aprovació d'un nou Estatut d'Autonomia que incloïa la possibilitat d'una hisenda pròpia per Catalunya. Mas també ha recordat que la proposta de pacte fiscal "va acabar com va acabar" i que "no hi ha hagut ni la mínima comprensió" per part de l'Estat pel que fa a les reclamacions catalanes de bastir una hisenda pròpia. 

Prèviament, el director del programa per la definició d'un nou model d'administració tributària de Catalunya, Joan Iglesias, ha explicat que el seu estudi es basa en els models fiscals de països com Austràlia o Suècia. Iglesias ha apuntat que el nou model hauria de calcular els seus resultats fiscals i esbrinar quant es deixa de recaptar, donar més accés a la informació fiscal als contribuents i facilitat la "cooperació" entre l'administració i els ciutadans. Segons aquest expert en fiscalitat, la nova administració ha de ser més eficient, transparent i amb vocació de servei públic, passant d'un sistema fiscal basat en el "control" a un fonamentat en la cooperació.

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha inaugurat la jornada de presentació de la
nova administració tributària de Catalunya. Mas-Colell ha defensat que la hisenda pròpia és un reflex de la voluntat de la Generalitat de disposar de més autogovern i que desenvolupar una nova administració tributària és una manera "d'estar preparats" per quan arribi el moment d'exercir aquest autogovern. El conseller ha celebrat que la gestió del Govern i dels seus ens associats ha generat un "sector fiscal propi" a Catalunya, que ha plasmat la seva visió en el nou model que s'ha presentat aquest dilluns.




L’Institut Català de Finances fa un nou pas per ser banc públic

L’endemà de presentar l’arquitectura de l’administració tributària, l’executiu català va modificar ahir el marc legislatiu que regula l’ICF per adequar-lo a la normativa europea