8 de juliol del 2016

El Constitucional també tomba les estructures d'estat



 > El ple de l'alt tribunal espanyol estima en part el recurs del govern Rajoy contra la Llei 3/2015 d'acompanyament de pressupostos que creava l'Agència Tributària de Catalunya

> Autoritza l'Agència de Protecció Social si només es desenvolupa en el marc de l'Estatut


| 07/07/2016
El Tribunal Constitucional també ha tombat les estructures d'estat catalanes, segons avancen diversos mitjans. Concretament, el ple de l'alt tribunal espanyol ha decidit per unanimitat declarar inconstitucional i, per tant nul·les, les disposicions del a Llei 3/2015 –la d'acompanyament dels pressupostos- que creava l'Agència Tributària de Catalunya i altres "estructures d'estat" referides a àmbits com les infraestructures i l'energia. El Constitucional, d'aquesta manera, estima parcialment un recurs interposat pel govern de Mariano Rajoy.

De fet, el Constitucional avala l'Agència de Protecció Social, que s'autoritza si es manté en el marc de les competències de l'Estatut en matèria de protecció social però en cap cas si s'intenta construir una Seguretat Social paral·lela. Precisament, l'Agència de Protecció Social –que ha començat recentment la seva tramitació- ja s'ha ideat per burlar una possible impugnació.


Ja havien estat suspesos el juny de 2015

Els articles afectats ja havien estat suspesos de manera cautelar el juny del 2015, quan el TC va admetre a tràmit el recurs que havia presentat l'advocat de l'Estat. El ponent de la resolució ha estat el magistrat conservador Santiago Martínez Vares.

La sentència, que encara s'està notificant a les parts, estableix el criteri del TC sobre els articles 69 i 95 i les disposicions addicionals 22, 23, 24, 25 i 26 de la Llei 3/2015 d'11 de març de mesures fiscals, financeres i administratives del Parlament de Catalunya que estableix les anomenades estructures d'Estat.

L'objectiu del govern de Rajoy, segons va assegurar la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, era deixar sense efecte els articles que preveuen que "en cas de separació" la Generalitat assumeixi funcions "pròpies de l'Estat", és a dir, que parteixen "del supòsit inconstitucional d'una separació unilateral de Catalunya de l'Estat espanyol".

En concret, les disposicions addicionals sobre les que el TC ha dictat sentència fan referència al pla director de l'Administració Tributària de Catalunya, l'inventari del patrimoni de les administracions públiques de Catalunya, el catàleg d'infraestructures estratègiques, la creació a l'Agència Catalana de Protecció Social, i el pla director dels sectors d'energia, telecomunicacions, sistemes d'informació i transport ferroviari. Els articles 69 i 95 recullen la modificació de les Lleis del servei meteorològic de Catalunya i d'equipaments