23 de juliol del 2016

El Govern presentarà les prioritats i un calendari d'obres pel corredor del mediterrani a l'octubre

Xarxa ferroviària del corredor del mediterrani al seu pas per Vandellòs-Hospitalet de l'Infant. ACN  -  Aquest tram que està esfonsat a uns 4-5 metres per sota del paisatge - en diuen "en trinxera" - serveix de model. Les línies de l'AVE haurien de ser totes així perquè  disminuiexen molt  el soroll dels trens.  Per exemple a França, sempre sempre que hi ha poblacions a la vista construiexen així les vies. És més car, si, però és que el soroll enorme dels trens AVE  destrueix  la qualitat de vida, la deixa a zero! Les vies d'aquest tram no sé si son d'ample ibèric o internacional, de debó que per ara no m'aclaro. Cuca de Llum.



La primera taula institucional del Corredor del Mediterrani ha comptat amb la presència dels consellers Josep Rull i Jordi Baiget


ACN.  21.07.2016 
La primera reunió de la taula institucional del Corredor del Mediterrani (CMED) que s'ha celebrat aquest dimecres ha finalitzat amb el compromís de dissenyar una proposta de prioritats d'actuacions ferroviàries en el corredor del mediterrani i un calendari concret d'obres que servirà de document base per defensar davant el govern espanyol i la Comissió Europea, segons Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat.

El conseller Rull i el d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, han presidit la taula on han participat una quarantena de representants institucionals entre alcaldes, representants de les diputacions, diputats, eurodiputats i cambres de comerç.

Rull ha assenyalat que el compromís de la reunió de la taula celebrada aquest dimecres passa per redactar una proposta d'actuacions i un calendari concret de prioritats d'obres per desplegar d'una manera efectiva el corredor del mediterrani. Rull ha afegit que aquestes propostes es centraran bàsicament en actuacions en l'àmbit de la xarxa ferroviària tot i que podria incloure alguna actuació viària. El conseller de Territori ha subratllat que a més d'aquesta proposta d'obres es reclamarà un calendari d'execució d'aquestes obres. La intenció dels membres d'aquesta taula és que aquest document serveixi de base per negociar amb el govern espanyol i la Comissió Europea. Rull ha insistit que en aquestes trobades amb el govern espanyol i de Brussel·les també es defensarà la figura d'un coordinador tècnic que per consens anomenarà la taula estratègica del corredor del mediterrani i que el Ministeri de Foment ja ha manifestat la seva posició contrària en aquesta figura.


«L'ample de via internacional ja hauria de ser una realitat» Per la seva banda, el conseller Jordi Baiget ha destacat la importància d'aquesta infraestructura i ha manifestat que un cop es tingui la proposta i el calendari es buscarà el consens de les comunitats autònomes que estan a l'entorn de l'eix mediterrani i amb el govern regional del

El tram de 30 km  de via única 

departament del sud-est de França. Rull ha destacat que l'ample de via internacional entre Vandellós-Hospitalet de l'Infant i Castellbisbal ja hauria de ser una realitat i en aquests moments el Ministeri de Foment ha anunciat que no serà fins el mes de maig quan es començarà a desplegar el tercer fil en la via del cantó mar d'aquesta infraestructura.
 El conseller de Territori ha assegurat que en la proposta, a més de les obres d'actuació ferroviària prioritàries, també s'inclourà els accessos als ports de Barcelona i Tarragona.


 Esquema antic d'un de tants planos del corredor mediterrani, jo ja no sé on som. L'Estat central mareja la perdiu, sense cap intenció REAL de começar a construir·lo...
per ara, i som al 2016. Es pot veure aquí el tram entre Vandellós i Tarragona. Hi ha  dibuixat un enlla entre el port de Tarragona i el corredor, per ara sense fer. Es veu Castellbisbal, que és un punt important: allí  hi ha la desviació  per les mercaderies cap el Vallés, de manera que no cal que passin pels túnels de Barcelona, i d'allí van cap a Girona i França, tornant a connectar més endavant amb les vies principals.  Aquest article no ho diu, però també hi ha retard en construir la via d'ample internacional entre Martorell i Castellbisbal;  son pocs Km però així la Seat podrà exportar els cotxes cap a Europa.


En la reunió de la taula, el conseller Rull ha resumit que l’objectiu de la taula institucional és saber «on som i cap on anem en un futur proper» en relació amb les infraestructures que formen part del CMED. El conseller Baiget ha alertat que el corredor és un «pol de dinamització econòmica que amb la manca d'infraestructures de transport i logístiques pot perjudicar la potència del corredor». La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha clos la jornada, ha celebrat «la pluralitat ideològica i de consens» que hi ha al voltant del CMED, del qual ha dit que «és un repte comú que s'ha de fer conjuntament amb altres territoris, tant de l’Estat espanyol com francès».