8 de juliol del 2016

President Puigdemont: “Som enemics a abatre, amb joc net o brut”

 Carles Puigdemont, Xevi Xirgo i Oriol Junqueras,ahir al plató d'ElPuntAvui

Un programa que emet El Punt Avui Televisió a les 21 hores d'aquest dijous.

>>  Cliqueu si voleu veure els vídeos de l'entrevista:  http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/985823-lsom-enemics-a-abatre-amb-joc-net-o-brutr.html

 

> “El TC no jutja per un fet que has comès sinó pel que un dia podries fer” 


> “No en farem prou manifestant-nos si hi ha acusació pel 9-N” 


> “Ni irregularitat ni 3%. Sóc un president 0,0”



Aquesta operació Catalunya és evident que no pertany al terreny de les casualitats

Si fan anar les clavegueres per arreglar-ho és que no ho volen arreglar

Saben que, malgrat que no troben res, estem en la societat de la reputació. És tot el que tenim els que no tenim patrimoni

No podem acceptar una acusació penal per fer una crida a les urnes. No forma part de la nostra cultura política. Haurem d'estudiar bé la resposta

El nomenament del director de l'Oficina Antifrau no ha estat positiu. Les nostres institucions no sempre l'han encertada

Que es persegueixi, que es remeni, però segur que no cal muntar un espectacle mediàtic

l'entrevista televisiva que el director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, li feia ahir a la nit, junt al vicepresident del govern, Oriol Junqueras. En aquesta primera entrevista conjunta concedida a un mitjà per part dels dos màxims dirigents del govern català, van fer un repàs de l'actualitat, marcada en primer terme pels fets que evidencien una estratègia del Ministeri de l'Interior per empastifar amb suposats casos de corrupció els líders sobiranistes. Però president i vicepresident també van valorar les resolucions del Tribunal Constitucional (TC), la qüestió de confiança que afrontaran al Parlament, la relació amb la CUP, el projecte de BCN World, les obres d'art de Sixena, el referèndum unilateral o el full de ruta, entre d'altres.

Pel que fa al joc brut contra el govern independentista que s'ha posat en evidència durant la campanya electoral amb les converses del ministre de l'Interior i el cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Puigdemont recorda que no és una estratègia nova i que hi haurà més episodis: “Aquest és el tipus de resposta que sempre ha donat l'Estat espanyol a les demandes catalanes.”

El cap de l'executiu adverteix que “estem en la societat de la reputació” i que l'estratègia a l'ombra de l'Estat és difondre a través dels mitjans de comunicació suposades irregularitats, favoritismes i relacions no provades amb suposats finançaments irregulars de partit. L'objectiu que s'hagi relacionat la seva gestió com a exalcalde de Girona amb l'operació policial d'aquesta setmana contra diversos ajuntaments té clar que no és altre que empastifar la seva reputació. Puigdemont va revelar que, a la mateixa hora que a les portes de l'ajuntament gironí diversos periodistes havien estat avisats de la intervenció policial sol·licitant un expedient que el consistori té publicat a la plana web, altres agents de la investigació demanaven 50 expedients a l'Ajuntament de Barcelona sense que s'hagués donat a conèixer a cap mitjà de comunicació: “Volen agafar el rave per les fulles aprofitant que investiguen una empresa i que jo sóc president de la Generalitat.” Puigdemont demana respecte i que es deixi treballar els jutges sense pressió perquè puguin sol·licitar la informació que calgui i arribin fins a les últimes conseqüències. Però deixa clar que l'expectació mediàtica “no pertany al terreny de les casualitats”. Puigdemont manté ferm que no ha comès cap irregularitat ni ha afavorit ningú des del seu càrrec ni ha participat en cap trama de finançament del 3% i, amb ironia, afegeix que ni tan sols del “0,3%. Sóc un president 0,0”. Es tracta, segons ell, de crear la percepció de corrupció sense la responsabilitat de contrastar cap fet delictiu: “Atacar i empastifar és gratis.

Sobre la qüestió, el vicepresident Junqueras admet que ell ha decidit alterar la seva vida quotidiana per prevenir tant com sigui possible aquests atacs. Per exemple, ha anul·lat la versió electrònica dels seus comptes bancaris i ha decidit fer totes les gestions físicament a l'oficina de la seva entitat: “Adoptes totes les mesures que estan al teu abast perquè no et puguin fer mal.”

Junqueras, però, admet que la corrupció també ha afectat administracions catalanes i que el govern de la Generalitat es va equivocar amb el nomenament de Daniel De Alfonso com a director de l'Oficina Antifrau. Orgullós que ERC no hagi estat imputada per cap cas de corrupció, Junqueras reafirma que les institucions catalanes han d'esforçar-se a combatre-la però que no poden acceptar l'ús que el Ministeri de l'Interior està fent de la lluita contra la corrupció: “Si teníem algun dubte, ja hem sentit el ministre que no en té cap per inventar proves o aixecar falsos testimonis.”

Tant Puigdemont com Junqueras van reiterar que les resolucions del TC no aturaran la redacció de les lleis d'hisenda i seguretat social o de transició nacional perquè el Parlament té legitimitat per elaborar-les i el tribunal s'agafa a un judici d'intencions per aturar-les. “La redacció de la sentència té un argumentari polític. «Tot allò que vostès fan ho fan perquè un dia volen ser independents.» No jutgen la constitucionalitat sinó la intenció”. Junqueras posa l'exemple de la conselleria d'Afers Exteriors. El TC no pot impedir que se'n digui però discuteix que se'n pugui dir el conseller. Si fos un secretari general, no hi hauria cap problema. El vicepresident hi posa ironia i es pregunta què hauria decidit si el govern l'hagués batejat com a conselleria de Foreign Office. “Voreja el ridícul”, conclou, i Puigdemont hi afegeix que càrrecs polítics internacionals “al·lucinen” amb el TC.

Respecte a una possible acusació penal contra l'expresident Mas o exconsellers pel 9-N, Puigdemont alerta que seria un fet “molt greu” i que la resposta no es podrà limitar a una manifestació ciutadana de protesta: “Això no ho podem acceptar. No forma part de la nostra cultura política. Aquest país ha de quedar-se quiet si passa? El poble tindrà una resposta.”
ORIOL JUNQUERAS
CARLES PUIGDEMONT
Podeu tornar a veure la conversa a El Punt Avui TV
dissabte 9 a les 20.30 hores