18 de juliol del 2017

Demà dimarts 18 de juliol, a TV3 - 21.55, "Sense ficció" estrena "Las cloacas de Interior"


El dimarts 18 de juliol, a les 21.55, "Sense ficció" estrena "Las cloacas de Interior", un treball d'investigació sobre les maniobres ocultes del Ministeri de l'Interior. Jaume Roures és el director d'aquesta producció de Mediapro.

"Las cloacas de Interior" és el resultat de nou mesos de feina d'investigació i anàlisi, que acaben destapant per primera vegada un entorn d'il·legalitats i de corrupció en el si del Ministeri de l'Interior.

El treball, dirigit per Jaume Roures, amb guió de Jaume Grau i realització d'Andrea Ferrando, té un gran valor documental gràcies al testimoni de quatre policies que parlen, per primer cop, davant d'una càmera: Marcelino Martín Blas, excap d'Assumptes Interns de la Policia; Jaime Barrado, comissari de policia; José Oreja, sergent de la Guàrdia Civil, i un alt funcionari del Ministeri de l'Interior que ha preferit conservar l'anonimat.

A partir d'aquestes declaracions inèdites, que serveixen per comprendre l'abast de l'entramat d'il·legalitats, "Las cloacas de Interior" té la voluntat d'aixecar la mirada per damunt de casos concrets, per trobar un fil conductor global i crear, així, un relat de la guerra bruta d'Interior.

El documental comença amb les gravacions que el diari Publico.es va donar a conèixer el juny del 2016 entre l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i l'excap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso. Gràcies a les investigacions dels periodistes Patricia López i Carlos Enrique Bayo, es van destapant les diferents trames que han confluït en la policia.

Es pren el cas Trias com a punt de partida, aprofitant que surt esmentat en les converses entre l'exministre Jorge Fernández i De Alfonso, i es va estirant el fil per acabar desvelant les males pràctiques i el "modus operandi" de la guerra bruta de l'Estat en molts altres casos, com el d'Interligare, el d'Elisa Pinto, l'informe Veritas, la trama d'espionatge dins el PP de la Comunitat de Madrid o l'informe PISA, sobre el finançament de Podem.

"Las cloacas de Interior" dibuixa una estructura de funcionament de tres potes, segons un funcionari del Ministeri de l'Interior anònim: la denominada "oficina sinistra", encarregada d'elaborar informes contra adversaris polítics i policies que acabaven en diversos mitjans de comunicació; el comissari Villarejo, i la Brigada Política, que, formada per "càrrecs policials de confiança del Ministeri", realitzava activitats "que es podrien anomenar alegals".

L'origen de molts dels integrants d'aquesta "màfia policial" se situa, com Villarejo, a l'antiga Brigada Politicosocial franquista, i són els responsables d'informes com Veritas, destinat a desacreditar Baltasar Garzón quan es trobava en plena investigació de l'activitat dels GAL.

El documental demostra, a més a més, que l'activitat d'aquest entramat politicopolicial no es limita al territori espanyol. Els testimonis creuats dels germans Cierco, propietaris de Banca Privada d'Andorra, i de Martín Blas revelen l'existència de maniobres il·legals per aconseguir els comptes opacs de la família Pujol i són el testimoni de l'acció d'aquesta trama bruta en l'operació Catalunya.
"Las cloacas de Interior" s'emetrà el 18 de juliol, dins el "Sense ficció".

Demà dimarts 18 de juliol, a TV3 - 21.55, "Sense ficció" estrena "Las cloacas de Interior