28 de setembre del 2017

28.set.2017 - L'ONU exigeix a Espanya que respecti els drets fonamentals a Catalunya


Maria Macià
Barcelona. Dijous, 28 de setembre de 2017
El comissionat de l'ONU pels drets humans ha exigit aquest dijous que Espanya respecti els drets fonamentals a Catalunya en la seva resposta al referèndum. En una nota publicada aquest migdia, ha compartit un informe emès per dos dels seus experts, David Kaye i Alfred de Zayas, on es fan ressò de la repressió que l'Estat espanyol ha dut a terme a Catalunya per evitar la celebració del referèndum.

Els experts, que han estat en contacte amb el govern d'Espanya, demanen a les autoritats espanyoles que  amb "les mesures adoptades" abans del referèndum "no interfereixin" amb els drets fonamentals a la llibertat d'expressió, reunió i associació i participació pública.

"Les mesures que estem presenciant són preocupants perquè semblen violar drets individuals fonamentals, limitant el flux d'informació pública i la possibilitat d'un debat obert en un moment crític per a la democràcia espanyola", alerten.


També avisen que l'enviament de més de 4.000 agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil "i la retòrica que acompanya aquesta ordre" puguin augmentar les tensions i el malestar social a Catalunya. Dit això, els experts insten a "totes les parts" a exercir la major moderació i a evitar actes violents en el context d'unes protestes que pressuposen "pacífiques".

"Independentment de la legalitat del referèndum, les autoritats espanyoles tenen la responsabilitat de respectar els drets que són essencials per a les societats democràtiques", insisteixen, citant l'informe dels experts.

Protestes , escorcolls i acusacions de sedició

Al text, es fa un repàs a tot allò que ha passat a Catalunya des que el Tribunal Consitucional va declarar inconstitucional el referèndum el dia 6 de setembre. "Des de la sentència, centenars de milers de catalans han sortit al carrer per protestar", continuen, assegurant que les tensions han augmentat amb el escorcolls a les impremtes i la confiscació de materials electorals.

També parlen del bloqueig a llocs web i reunions polítiques relatives al referèndum. "Diferents personatges polítics han estat arrestats, alhora que els dirigents de les protestes massives han estat acusats de sedició, un crim que comporta una pena màxima de 15 anys de presó", explica, en referència al president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el d'Òmnium, Jordi Cuixart.

Qui és l'autor de l'informe?

L'expert independent que ha redactat l'informe, Alfred-Maurice de Zayas, ha reclamat diverses vegades que les autoritat de la Unió Europea o de l'ONU haurien de fer de mediadors i en el conflicte entre Catalunya i Espanya pel referèndum d'autodeterminació.

Zayas és expert independent de l'ONU per a la promoció de la democràcia des del maig de 2012. Està especialitzat en història i dret internacional i compta amb una llarga trajectòria en drets humans. Actualment, és professor de dret internacional a l'Escola de Diplomàcia de Ginebra.
http://www.elnacional.cat/ca/politica/onu-catalunya-espanya-drets-humans_196293_102.htmlUn expert de l'ONU proposa que les Nacions Unides organitzin el referèndum

 
El Nacional - Foto: ONU
Barcelona. Dijous, 28 de setembre de 2017

L'ONU hauria de fer de mediadora i ajudar a organitzar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. És la proposta que Alfred-Maurice de Zayas, expert independent de l'ONU per a la promoció de la democràcia, ha traslladat en dues ocasions al secretari general de l'organització: la primera, a l'abril, i la segona recentment. L'expert en història i dret internacional, que té una llarga trajectòria en drets humans, explica en una entrevista amb l'ACN que, després dels fets ocorreguts els darrers dies, "la proposta sembla ara molt més urgent". De Zayas afirma que les Nacions Unides tenen "el mandat" de mantenir la pau regional i internacional i creu que és "necessari" que es pugui exercir la "lliure determinació" per evitar el desenvolupament de "conflictes armats". "Les Nacions Unides poden prestar els seus serveis d'assessorament per organitzar un referèndum ben monitoritzat", assenyala.

De Zayas assegura que els catalans tenen "absolutament" el dret de pronunciar-se i ho compara amb processos com el d'Escòcia o el Quebec. "Que es pronunciïn a favor o en contra no és assumpte meu, però és indispensable que tinguin aquest dret", assenyala. En aquest sentit, critica que és "inconcebible" que a Europa es "reprimeixi" l'exercici de la llibertat d'expressió en la forma d'un referèndum.

Llegir-ho tot a:  http://www.elnacional.cat/ca/politica/onu-referendum-expert_196089_102.html