22 de desembre del 2017

22.12.2017 - Le Monde canta les quaranta a Rajoy en un dur editorial

 
El diari Le Monde d'avui, amb el titular: Catalunya, els independentistes reforçats


22 de desembre de 2017
El diari Le Monde, el més influent de França, ha cantat les quaranta al president espanyol, Mariano Rajoy, pels resultats de les eleccions catalanes que havia convocat ell mateix, després que han revalidat el poder per a l'independentisme. En un dur editorial titulat L'aposta perduda de Mariano Rajoy, el diari francès ha assenyalat que el president espanyol volia "tallar l'empenta del moviment independentista" convocant eleccions, però "els catalans han decidit tot el contrari".

"Mariano Rajoy acaba de patir una derrota amarga a Catalunya. Quan el 27 d'octubre, en resposta a la declaració unilateral d'independència del Govern català, el president del govern espanyol va suspendre l'autonomia de la regió i va convocar eleccions anticipades, Rajoy va voler trencar l'empenta del moviment independentista. La seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, fins i tot es vanagloriava d'haver-lo "decapitat".


El rotatiu afegeix que el dijous 21 de desembre, "els electors catalans han decidit el contrari". "Amb 70 de 135 diputats, els partits nacionalistes [catalans] conserven la majoria al Parlament català, encara que perden dos escons i es limiten al 47,5% dels vots, al mateix nivell que al 2015. Més humiliant per a Madrid ha estat que el PP del senyor Rajoy només tindrà tres escons al Parlament de Barcelona. Per descomptat que mai ha estat el partit dominant de la regió, però el 2012 tenia 19 escons, i Rajoy no ha escatimat esforços venint més sovint que el que era habitual a Catalunya per donar suport als seus candidats. "Estem al costat bo de la història", deia, felicitant-se a ell mateix fa només dos dies", afegeix.

Le Monde analitza que Cs ha quedat primer, i que Albert Rivera "es reafirma cada cop més a nivell espanyol". I apunta que les urnes "imposen" Puigdemont com a president potencial de Catalunya, malgrat les amenaces de detenció, i a més "sense ser hostatge de la CUP". Tot plegat segons el rotatiu francès obliga a fer política, i gairebé ho implora al líder del PP: "Senyor Rajoy, faci política!", exhorta.
 https://www.elnacional.cat/ca/politica/le-monde-canta-quaranta-rajoy-dur-editorial_223821_102.html