21 de gener del 2018

Reportatge sobre la jornada del referèndum: "1-O" del programa de TV3 "Sense Ficció" emés avui. (vídeo 38 min)

Captura de pantalla de la portada del reportatge. No s'hi veuen polítics, només l'acció de la ciutadania per defensar el seu dret a votar, el dret a decidir.>>> Cliqueu: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/1-o/video/5715186/

>>>  https://drive.google.com/file/d/1xDK8O5XJ1omNX3WwWRLJd59cSIftKdNb/view


Presentació:
El dia 6/12, el govern català va convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya. Malgrat la prohibició del govern espanyol, l'1/10, en un dia plujós i en un ambient extremadament hostil, milers de persones van acudir a votar. "1-O" és la crònica del que va passar en cinc d'aquests centres en un dia terrible i alhora inoblidable en què més de dos milions de persones van lluitar pacíficament per exercir el seu dret a decidir.

L'1 d'octubre van votar 2.286.217 persones a Catalunya en el referèndum per la independència. Les imatges de les urnes clandestines, les votacions i les càrregues policials, que van causar 1.066 ferits, van donar la volta al món. Mai havíem estat testimonis d'una votació d'aquestes característiques.
En aquest treball no apareix cap polític, sinó que es posa èmfasi en l'organització i la participació d'un poble el dia del referèndum. Ciutadans anònims van sortir als carrers i es van organitzar per fer-lo possible, malgrat els obstacles. La seva col·laboració va contribuir perquè la ciutadania pogués exercir el seu dret al vot. El seguiment de com es va desenvolupar la jornada en cinc centres electorals posa de relleu que a tot arreu es van viure els mateixos neguits, incerteses, pors i il·lusions. En cadascun dels centres filmats, un ciutadà anònim narra des del seu punt de vista aquella jornada. El seu testimoni, registrat temps després, correspon a un relat elaborat després de la reflexió sobre el que va succeir aquell dia. Entre els testimonis, hi ha una cara coneguda, la de l'actriu Sílvia Bel. El documental també recull el cas de Roger Español, el jove que va perdre un ull a causa de l'impacte d'una bola de goma. Tot i que de seguida va ser tractat en un centre hospitalari, finalment en va perdre la visió.

Al llarg del dia es van sentir als carrers i els col·legis electorals les proclames de "Votarem", "Democràcia", "Els carrers sempre seran nostres", "No passaran" i el cant dels Segadors, per acabar finalment amb la d'"Hem votat". No sabem què passarà en el futur, però el que ha deixat gravat en la consciència col·lectiva és que hi ha un abans i un després de l'1 d'octubre. Altres vídeos sobre el referèndum de l'1-Oct-2017:
>>  Els vídeos més impactants de la repressió espanyola contra el referèndum

>> 365 Videos of the Repression lived in Catalonia by the Spanish Police in the Referendum of October 1, 2017


>>https://twitter.com/twitter/statuses/950847130285039616

>> [VÍDEO] Així va esquivar el segrest de les urnes i l’assalt de la policia espanyola un col·legi de Nou Barris