16 d’abril del 2018

Junqueras, Sànchez i Cuixart denuncien un judici polític i acusen Llarena de parcial
Tots tres aprofiten la comunicació del processament per rebel·lió per canviar d'estratègia davant el Suprem

Aquest dilluns el jutge Pablo Llarena ha fet portar Jordi Cuixart i Jordi Sànchez de la presó de Soto del Real i Oriol Junqueras de la presó d'Estremera al Tribunal Suprem per comunicar-los el seu processament per rebel·lió.

A Junqueras també li ha comunicat que el processa per malversació. Tots tres han aprofitat aquest tràmit judicial per canviar l'estratègia jurídica que han desenvolupat fins ara: han acusat Llarena de parcialitat i han denunciat que són víctimes d'un judici polític.

Junqueras, el primer
La sessió ha començat amb Oriol Junqueras, el primer que ha arribat al Suprem, amb una furgoneta de la Policia Nacional. Abans de presentar-se davant de Llarena, al voltant d'un quart d'onze del matí, s'ha reunit una estona amb el seu advocat.

Després, el magistrat, la fiscalia i l'acusació popular, en aquest cas Vox, podien formular preguntes als acusats sobre els delictes que els atribueixen.


El dret de buscar la independència per la via pacífica
Però Junqueras només ha respost a les preguntes del seu advocat. Segons aquest, Junqueras ha afirmat que "no es va dedicar ni un sol euro del pressupost" al referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre. El vicepresident cessat pel 155 ha afegit que considera que té el dret de buscar la independència per la via pacífica i que, abans que independentista, és militant de la no-violència.

Junqueras també ha qüestionat que l'Audiència Nacional fos competent quan la jutge Carmen Lamela el va enviar a la presó, i ha afirmat que s'han vulnerat "tots els seus drets". També ha argumentat que, com a líder d'ERC, fa molts anys que defensa un projecte independentista que mai abans s'havia qüestionat legalment.

Poc abans de les 11 del matí ha començat la declaració de Jordi Sànchez. Segons el seu advocat, Sànchez ha defensat que l'Assemblea Nacional Catalana, l'ANC, és una assemblea i que tot el que va fer ell era correcte.

L'últim a declarar ha estat Jordi Cuixart, que ha seguit la mateixa línia de Junqueras i Cuixart: ha denunciat que s'han vulnerat els seus drets, entre ells, el dret a l'autodeterminació.

Eliminar l'independentisme del mapa polític
Un cop acabada la sessió, els advocats dels tres acusats s'han afegit al canvi d'estratègia i han denunciat el que han qualificat de judici polític. Ja no es tractava d'argumentar a favor de la fi de la presó preventiva, sinó de rebatre les acusacions de rebel·lió i de malversació.

Andreu Van der Eynde, advocat de Junqueras, ha assegurat que aquest procés s'ha instrumentalitzat perquè serveixi per evitar una solució política al conflicte a Catalunya:

"És una causa que té una orientació política, la de criminalitzar tota una ideologia i tot un moviment pacífic que està defensant una idea que és plenament legal, que és l'independentisme, des de fa molts anys i només avui s'està criminalitzant, per primera vegada per eliminar-la del mapa polític."


Segons Jordi Pina, advocat de Sànchez, aquest ha fet una intervenció llarga i contundent, amb una crítica directa al jutge:

"Ha citat literalment una frase de l'última interlocutòria amb la qual no el va deixar sortir per la sessió d'investidura, i en la qual Llarena va utilitzar la primera persona del plural. La interpretació d'aquesta frase per part de Sànchez ha considerat que el jutge era alhora jutge i víctima."
Segons els advocats, les declaracions han estat més polítiques que altres cops, i més coordinades. Marina Roig, advocada de Cuixart, ha negat cap mena de violència per part dels participants en el referèndum:

"Creiem que l'única violència destacable que hi va haver l'1 d'octubre va ser la policial, no la de la   ciutadania, que no va existir."
Sessió de tràmit
La sessió era més aviat un tràmit judicial, tot que s'havia dit que podria ser llarga, perquè, a més dels interrogatoris, els acusats podien intervenir per exposar arguments per defensar-se. Pel que fa a Junqueras no ho ha estat gaire, de llarga, uns 40 minuts, però en el cas de Sànchez s'ha allargat força més: ha durat més d'una hora i mitja. Cuixart, en canvi, amb 10 minuts n'ha tingut prou.

6 mesos en presó preventiva
Tot això ha passat el mateix dia en què es compleix mig any des que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van entrar a la presó de manera preventiva per ordre de la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela.

http://www.ccma.cat/324/llarena-comunica-avui-cuixart-sanchez-i-junqueras-que-els-processa-per-rebellio/noticia/2850335/#


La mateixa notícia,  emesa al Telenotícies migdía

Junqueras, Sànchez i Cuixart es defensen del seu processament davant Llarena